Annons

Frågor och svar om covid-19

Växjö • Publicerad 23 mars 2020 • Uppdaterad 5 maj 2020
.
.Foto: SIMON HASTEGÅRD

Coronavirussjukdomen covid-19 påverkar hela världen men än så länge är mycket kring sjukdomen okänt. Kunskapen om viruset utvecklas hela tiden och VXOnews har sammanställt en del frågor och svar kring covid-19 nedan. Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177.se, Astma- och Allergiförbundet och Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Hur smittar covid-19?

Annons

Coronaviruset smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Det kan ske direkt från hostningar och nysningar eller vid kontakt mellan personer.

Vad finns det för symtom?

Det är framförallt feber och hosta men även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk.

Vilka smittas av covid-19?

En stor del av antalet smittade har smittats utomlands. De som har smittats i Sverige har smittats av personer i sin omgivning som har kommit hem från utlandsresa och visats vara smittade. Det finns också fall där personer misstänks ha smittats i samhället.

Vad är det för riskgrupper?

Viruset är så pass nytt att det saknas tillräckligt med information om vilka grupper som är extra utsatta för svår infektion. Men äldre personer som har underliggande sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes, är utsatta.

Är astma en riskfaktor?

Astma- och Allergiförbundet har sammanställt frågor och svar kring astma och covid-19. I de studier som har genomförts finns personer med astma, allergi eller njursjukdom inte med som riskgrupper i studierna.

Hur lång är inkubationstiden?

Annons

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms tiden från det att man smittas till dess man blir sjuk vanligtvis vara 2–14 dagar, de flesta insjuknar efter ungefär 5 dagar.

Hur kan man skydda sig?

En förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet och undvika nära kontakt med sjuka människor. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten och hosta och nys i armvecket eller i en näsduk för att hindra att smittan sprids till händerna eller omgivningen.

Hur ska man tvätta händerna?

Enligt 1177.se ska man skölj händerna, använda ordentligt med tvål, arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Du ska tvätta händerna i ungefär 30 sekunder och det är viktigt att inte glömma tummar, ovansidorna och mellan fingrarna. Till sist ska du skölja och torka händerna noga.

Behöver man använda handsprit?

Tvätta hellre alltid händerna med tvål och vatten. Enligt 1177.se hjälper handsprit mot bakterier och vissa virus men inte mot alla. Det har en begränsad effekt mot virus som ger magsjuka.

Hur sjuk blir man?

De allra flesta blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva. Men en del kan drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation.

Vilka personer testas för det nya coronaviruset?

Annons

Sjukvården prioriterar provtagning för personer som är i behov av vård på sjukhus och personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19.

Syftet är att skydda de mest utsatta grupperna i samhället från smitta.

Finns det vaccin eller behandling?

Det finns inget vaccin och inget godkänt läkemedel mot covid-19.

Skyddar munskydd mot covid-19?

Enligt Folkhälsomyndigheten skyddar munskydd inte den som är frisk. Däremot kan den som är sjuk till viss del skydda sin omgivning från att vätskepartiklar sprids vid till exempel hosta och nysningar.

När ska man vara hemma?

I den mån det är möjligt råder Folkhälsomyndigheten att jobba hemifrån eftersom det finns en spridning av covid-19 i flera delar av Sverige. Om du känner dig det minsta sjuk ska du stanna hemma och därefter vänta minst två dygn efter det att du har blviit frisk.

Vad är en pandemi?

Det innebär en omfattande spridning av en helt ny typ av smittsam sjukdom till världens kontinenter. Sjukdomen kommer med stor sannolikhet påverka stora delar av vårt samhälle och världens befolkning.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons