Annons

Framtiden för fria sommarlovskortet osäker

Växjö • Publicerad 30 april 2019
.
.Foto: Urban Nilsson

Förra året fick ungdomar ett sommarlovskort, som gav fritt resande i länstrafiken. Satsningen finansierades av staten och blev en stor succé. Trots det är framtiden osäker för det fria sommarlovskortet eftersom det bara blir av i de kommunerna som själva betalar.

Enligt det förslag som har tagits fram i regionen ska kommunerna bestämma sig före den 21 maj. För kommunerna innebär det en kostnad om 250 kronor per elev som ska få sommarkortet. Om samtliga kommuner i länet ansluter sig sjunker priset till 210 kronor. Men Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) invänder mot att Region Kronoberg inte ska vara med och betala.

Annons

– Det finns inga medel i vår budget för det här förslaget, nu har jag inte sett det än och vi har inte diskuterat det mer ingående men det är regionen som är trafikhållare och har ansvaret. Ser de ett värde i att hitta framtida kunder och potentiella intäkter genom ett sådant här införande så får de också vara med och betala tycker jag, säger Anna Tenje (M) till Smålandsposten.

Resorna med buss och tåg bland unga blev nästan fördubblade förra sommaren. Totalt genomfördes 386 000 ungdomsresor i länet, jämfört med 194 000 året innan.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons