Annons

Fridlysta fåglar får nytt hem i Växjö

Växjö • Publicerad 28 juni 2018
Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Växjö kommun planerar för en ny högstadieskola och sporthall på Björnvägen i Växjö. I och med planerna tvingades kommunen också hitta en ny plats för den fridlysta backsvalan. Backsvalorna häckar i en brant, där de har grävt gångar på upp till en halvmeter där de inreder ett bo.

– Det har varit perfekta förutsättningar för backsvalorna som funnits där i tiotals år. Tidigare bröt man grus och sand i åsen, säger kommunekolog Martin Unell till Smålandsposten.

Annons

Under våren har därför en ny brant anlagts för att fåglarna ska få en häckningsplats. Men än så länge har ingen backsvala flyttat in.

– Det finns 30 bohålor där och ett de flesta är aktiva. Vi har räknat till ett 50-tal aktiva fåglar. Det känns jättebra att vi hittat en lösning så att backsvalorna kan leva kvar i området, säger Martin Unell till Smålandsposten.

Foto: Lars-Göran Rydqvist
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons