Annons

Friidrottsstjärnan blev företagsledare

Växjös häcklöparstjärna Alexander Brorsson har meriter som SM-guld och EM-deltagande, men i vintras tvingades han åtminstone tillfälligt avbryta idrottskarriären när kroppen sa stopp. Nu är det istället fullt fokus på entreprenörskapet. Tillsammans med tre kompanjoner har han utvecklat Boosterway, en digital plattform för träningsprofiler.
– Vårt mål är att bygga nåt riktigt stort!
Växjö • Publicerad 26 juni 2018
Foto: Nadia Hagberg

Som ett skarpt stoppljus! Ja, så beskriver Alexander det som hände i vintras när hans kropp signalerade att nu räcker det. Efter att i 13 år satsat för fullt på friidrotten så kom han till vägs ände. Framgångarna har varit många, bland annat med fyra SM-guld i 110 meter häck och EM-deltagande. Men priset blev till sist för högt.

– Jag har levt med en stark press både fysiskt och mentalt under många år. Att ha kravet att hela tiden leverera tar på krafterna. I vintras tog det stopp. Jag är inte den som brukar ge upp i första taget, men det kom till en punkt där jag tvingades avbryta idrottandet.

Annons

Beslutet att ta en paus med idrottskarriären kändes väldigt tungt för Alexander, men så småningom blev det nästan som en befrielse.

– Jag har fått offra mycket annat i livet på grund av friidrotten och nu med pausen fick jag en helt annan frihet i vardagen.

Kommer du återuppta friidrottsatsningen eller tror du att den tillfälliga pausen blir för alltid?

– Faktum är att jag tränar mer nu än i våras när jag behövde varva ner. Nu när pressen släppt så kan jag njuta mer av träningen. För tillfället kör jag pass fem dagar i veckan, även om det inte alltid handlar om någon högintensiv träning. Så vi får se vad som händer framöver.

Hur är det att kolla på friidrottstävlingar på tv nu när du själv inte längre deltar?

– Jag tittar aldrig på friidrott, och har aldrig gjort. Även om jag håller på med friidrott så är jag inte särskild intresserad. Däremot följer jag pågående Fotbolls-VM med stort nöje.

Istället för friidrott ligger Alexanders främsta fokus nu på entreprenörskap och företagande. Det som började som ett sidospår intill friidrottandet för två år sedan har nu tagit rejäl fart. Tillsammans med tre kompanjoner med kopplingar till idrottsvärlden så han startat företaget Boosterway.

– Det hela började med en diskussion om att det finns så otroligt mycket kompetens och kunskap i idrotten som aldrig når ut till marknaden. Träning och hälsa är en jättemarknad men många duktiga idrottscoacher hittar inte alltid sin kundgrupp. Så vi kom på att vi skulle skapa och tillhandahålla en digital plattform som gör det möjligt att ladda ner träningsprogram on line på nätet.

Med Boosterway kan coacherna löpande lägga ut sina program på plattformen och kunderna laddar ner dessa mot betalning.

– Vi tar sedan en provision på 20 procent av intäkterna.

Annons

En första version av Boosterway sjösattes 2017 och för några månader sedan kom en ny, uppdaterad plattform. Hittills har 45 coacher nappat på idén och registrerat sig.

– Vi har en stor bredd bland coacherna, det är allt från yoga- och mammaträning till löpträning och styrkelyft. Vi ser en något högre representation kvinnor. Fördelningen i dagsläget är 60-40 procent i kvinnornas favör.

Gör ni någon kvalitetsgranskning av coacherna i förväg?

– Nej, det vore omöjligt. Vi är i första hand teknikleverantörer. Bland våra coacher har vi bland annat en världsmästare i styrkelyft. Det vore väldigt konstigt om vi började lägga oss i och ha synpunkter på hans träningsmetoder.

Alexander är VD i Boosterway och fokuserar framför allt på försäljning och digital marknadsföring. Han ser en jättepotential i affärskonceptet.

– Träning- och hälsotrenden växer stadigt och allt fler ser fördelarna med att få coachning digitalt. Och för coacherna innebär vår plattform en möjlighet att skaffa fler kunder och kunna stå på egna ben. Att lägga ut träningsprogrammen på nätet ger dessutom en ökad frihet. Istället för att jobba inrutat 8 till 5 kan de fritt utforma sina arbetsdagar.

De fyra kompanjonerna siktar nu på att skala upp verksamheten, och har inlett diskussioner med tänkbara investerare.

– Vi fyra skulle kunna fortsätta att driva och utveckla Boosterway i egen regi men vi vill gasa på och växa i snabbare takt. Vi behöver därför mer kapital och för nu en dialog med flera investerare. Vårt mål har hela tiden varit att skapa något riktigt stort. Så nu gäller det att tillsammans med investerarna hitta en bra modell för fortsatt snabb tillväxt!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons