Annons

Frilansandet ökar kraftigt i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 30 november 2021

Kronobergs län är ett av de län där frilansandet ökat mest sedan förra året. Det visar en undersökning som frilansbolaget Cool Company har gjort.

I länet har frilansandet ökat med 22 procent, vilket placerar Kronoberg på tredje plats på listan över länen där ökningen är som mest.

Annons

– Även om länen med de tre största städerna är de län med flest frilansare sker den största ökningen nu mer spritt över landet. Det beror troligen på att allt fler kan hitta uppdrag och jobba på distans oavsett var uppdragsgivaren och företaget har kontor, säger Matilda Konkell, kommunikationschef på Cool Company.

Den yrkeskategori som flest frilansare, såväl män som kvinnor, arbetar inom är design. Inom kategorin ryms allt från UX-design till grafisk design eller annan typ av formgivning. Männens näst vanligaste är olika former av IT-konsultuppdrag och bland kvinnorna är uppdrag inom marknadsföring näst vanligast att arbeta med.

– Designyrken är tillåtande mot frilans som arbetsform. Projekten är många gånger inte längre än någon till några månader, det finns en vana och acceptans för att jobba digitalt och självständigt och alternativet för kunder är oftast att vända sig till en byrå, säger Matilda Konkell.

Bland unga i åldrarna 18–25 är det vanligast att frilansa inom marknadsföring, som exempelvis social media manager eller influencer marketing.

Frilansbarometern från Cool Company baseras på användardata under perioden 1 jan – 10 okt 2021, samt jämförelser med samma period 2020.

Fakta

Populäraste frilansyrkena

Män:

Design

IT-konsult

Foto/film

Kvinnor:

Design

Marknadsföring

Administratör

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons