Annons

Frontback laddar inför Sweden Rock

Om två veckor smäller det. Klockan 23.15 på torsdagskvällen spelar Växjöbandet Frontback på Sweden Rock Festival. ”Förband” är inga mindre än Iron Maiden.
– Ja, när de avslutat sin konsert så går vi upp på scenen, konstaterar bandets sångare och frontfigur Anlo Front.
Växjö • Publicerad 26 maj 2018
Foto: Gustav Graneskog

Väst och öst möttes och ljuv rockmusik uppstod. Så skulle man kunna beskriva bakgrundshistorien till Frontback, bandet som i sin nuvarande konstellation bildades för fyra år sedan. Geografiskt härstammar medlemmarna från väst i form av Markaryd och från öst i form av Åseda och Grönskåra i Kalmar, men de sammanstrålade i Växjö, som nu är bandets fasta bas. Magazinet träffar Anlo Front, Jonas Persson, Kristoffer Stridh och Axel Graneskog vid replokalen på Bergendahlska gården. Bandets catchiga och energiska hårdrock har fångat en bred publik, inte minst efter att de i fjol vann tävlingen P4 Nästa Kronoberg med låten On and on.

– Det var en häftig upplevelse som hjälpte till att bredda vår publik. Både sjuåringar och mormödrar kommer nu till våra spelningar. Vår melodiösa och lättsamma rockmusik är lätt att ta till sig och tilltalar nog de flesta.

Annons

Frontbacks musikaliska förebilder finns inom 70- och 80-talsrocken, vilket gör att de är som klippt och skurna för Sweden Rock Festival. Och om ganska exakt två veckor gör de en av sina absolut största spelningar hittills i karriären när de äntrar Rockklassiker Stage på just Sweden Rock Festival sent på torsdagskvällen.

– Sweden Rock Festival är ju en av våra absoluta favoritfestivaler. Vi hänger där varje år, så att få komma tillbaka och spela där på en sådan stor scen känns fantastiskt kul.

Inte nog med det. Som ”förband” har de självaste Iron Maiden. De brittiska metal-giganterna avslutar sin konsert på Festival Stage samtidigt som Frontback gör sina första riff på Rockklassiker Stage. Iron Maiden är en av Frontbacks största idoler, särskilt gäller detta gitarristen Axel Graneskog.

– Jag har lyssnat på Iron Maiden i hela mitt liv. Det är en del av min uppväxt, så det är ett heligt band för mig!

Bandkamraterna bekräftar samstämmigt Axels kärlek till Iron Maiden.

– Skulle man råka säga något negativt om Iron Maiden så tänder Axel igång direkt. Är det för händelsefattigt i bilen och man vill starta igång en diskussion så är det ett säkert trick.

På konserten på Sweden Rock Festival kommer Frontback köra låtar från sina två album plus även bjuda på en del nytt.

– Ja, vi har en tredje platta på gång. Den kommer förmodligen inte släppas förrän 2019 men på Sweden Rock Festival lirar vi minst tre nya låtar.

Senare i sommar har Frontback även en spelning på Helgeåfestivalen i juli och i mitten av augusti är de en av huvudattraktionerna på VXO News Festival på Karl-Oskar dagarna.

– Att spela på hemmaplan ser vi verkligen fram mot!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons