Annons

Fullspäckad satsning i sommar

Kronoberg • Publicerad 30 juni 2019
Scensommar.
Scensommar.Foto: Lena Gunnarsson

Scensommar firar femårsjubileum och är större än någonsin med evenemang i samtliga kommuner i Kronobergs län.

– Vi tar kulturen närmare invånarna och erbjuder arrangemang för alla åldrar, säger projektledaren Therése Johansson.

Annons

Sommaren 2015 var det premiär för Scensommar, Växjö kommuns kultursatsning med scenkonstförställningar under bar himmel. I år är den femårsjubilerande satsningen större än någonsin med över 70 gratisföreställningar på cirka 50 platser. Scensommar, som pågår mellan den 26 juni och 14 augusti, satsar på mindre orter och okonventionella platser för föreställningarna.

En nyhet för i år är att Region Kronoberg har gått in i projektet och att satsningen nu omfattar alla kommuner i länet.

– Scensommar är i linje med vad både Växjö, Region Kronoberg och övriga kommuner i länet vill med kulturen. Tillsammans tar vi den närmare invånarna och erbjuder arrangemang för alla åldrar inom musik, dans, teater, nycirkus och stand-up. I sommar får kronobergarna närhet till kvalitativ kultur, säger Therése Johansson som är projektledare för Scensommar.

Scensommar syftar till att lyfta kulturen runt om i länet. Enligt Therése Johansson ska det inte ta över något annat utan komplettera det utbud som redan idag finns. Tillsammans med flera andra på Växjö kommuns kultur- och fritidsförvaltning har hon jobbat med programmet sedan i höstas.

– Scensommar har vuxit för varje år och med olika smak, tankar och bakgrund har vi utifrån de ramar vi har försökt hitta något för alla. Vi vill såklart ha extra mycket av allt men det kostar så vi får lägga oss på en bra nivå.

Den regionala satsningen på Scensommar pågår under fyra veckor i juli, med sammanlagt 21 föreställningar med fokus på barn och familj. Region Kronoberg har finansierat den regionala satsningen med 780 000 kronor och kommunerna går in med 40 000 kronor vardera.

Växjö kommun, som äger projektet, har ett eget Scensommarprogram med ytterligare omkring 50 föreställning. Växjö satsar omkring 1,8 miljoner kronor på bland annat varieté, Romeo & Julia-kören på Kronobergs slottsruin och onsdagskonserter i Linnéparken med artister som Titiyo, Plura, Smith & Thell, Tibble Transsibiriska och Molly Sandén.

– Det blir kultur med bredd och spets i sommar. Ungefär hälften av programpunkterna är inriktade för barn men det finns något för alla.

En nyhet på programmet är också Stand-up. Tidigare har Scensommar bland annat satsat på bio men eftersom allt är under bar himmel var det svårt att locka till sig publiken.

– Det kostade mer än vad det gav när det inte var okej väder. Vi tror på stand-up. Det är brett och populärt i Växjö och kommer att bli avslappnat med skratt i en mer intim miljö.

Annons

Vad får man inte missa i sommar?

– Det finns så många bra evenemang och verkligen något för alla. Men jag hoppas att man upptäcker platser de tidigare inte har besökt och testar något som man inte vet vad det är. Det kommer att bli en upplevelse.

Fakta

Här är sommarens spelplatser

Växjö kommun: Växjö, Ingelstad, Åryd, Furuby, Kalvsvik, Braås, Lammhult, Tolg, Brittatorp, Rottne, Gemla.

Alvesta kommun: Alvesta, Moheda, Vislanda, Lönashult.

Lessebo kommun: Lessebo, Kosta, Hovmantorp.

Uppvidinge kommun: Alstermo, Lenhovda, Åseda.

Tingsryds kommun: Tingsryd, Urshult, Rävemåla.

Älmhults kommun: Älmhult, Möckelnäs, Forreryd.

Markaryds kommun: Markaryd, Strömsnäsbruk, Traryd.

Ljungby kommun: Ljungby, Södra Ljunga, Vittaryd.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons