Annons

Fynd från bronsåldern i Växjö

Växjö • Publicerad 28 juni 2018
Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Arkeologer har hittat lämningar efter bebyggelse från bronsåldern i Öjaby i Växjö. Det är vid Norrby, ungefär 200 meter öster om Öjabyvägen, som arkeologer från Museiarkeologi Sydost har hittat fynd efter att ha genomfört en arkeologisk förundersökning.

– För några dagar sedan fick vi svar på C14-analysen från labbet i London. Det visar på rester från en boplats med eldstäder och stolphål från bebyggelse från två perioder. Dels har människor bott där vid övergången mellan bronsålder och järnålder, runt år 500 före Kristus. I ett andra skede har det varit bebyggt under järnåldern, år 300 efter Kristus, säger arkeolog Johan Åstrand till Smålandsposten.

Annons

Även två gravar har hittats i området, där ägaren av företaget Maskin och Mekan vill exploatera marken och skapa industrimark. De nya fynden ska dock inte hindra att marken exploateras och omvandlas till industrimark, skriver Smålandsposten.

I höst kommer en arkeologisk undersökning kring boplatsen och gravarna att genomföras.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons