Annons

Fynd från stenåldern i Växjö

Växjö • Publicerad 9 juli 2019
Genrebild.
Genrebild.Foto: Olof Elfversson

I Räppe startade i fjol en arkeologisk utgrävning av ett område på 16 hektar. Där hittades nyligen ett fynd som inte gjorts på 20 år i Småland.

De grävde fram en hällkista från stenåldern.

Annons

– När jordprovet analyserades kunde de se att det fanns vitsippspollen i graven. Det var mer än vad som hade kunnat komma dit med luften, så någon måste ha lagt en bukett med vitsippor i graven. Det säger ju någonting om deras begravningsritual och vilken årstid det var, säger Johan Åstrand, arkeolog på Museiarkeolog Sydost till Smålandsposten.

Än är inte kistan undersökt i detalj. Åstrand och hans kollegor hoppas på fynd.

– Om man utgår från vad man har hittat i andra hällkistor så skulle man nog kunna hitta en stenyxa och dolkar och pilspetsar i flinta, säger Johan Åstrand. Men man hittar inte jättemånga fynd i Småland utan de var ganska försiktiga och slösade inte bort så mycket. Men det är möjligt att vi hittar något fint fynd, vilket alltid är roligt, men jag tror att det är helhetsbilden som kommer att bli jättespännande.

Ingen keramik eller ben har funnits än och utgrävningen fortlöper till slutet av augusti.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons