Annons

Fyra patienter avled – omtalade halloweenfesten pekas ut i utredningen

Växjö • Publicerad 11 december 2020
Växjö lasarett
Växjö lasarettFoto: Mimmi Kungberg

När smittspridningen ökade på nytt i höstas och sjukhuset gick upp i stabsläge hade personal på hjärtintensiven i Växjö en konferens med efterföljande halloweenfest. Flera utredningar har sedan dess gjorts med anledning av smittspridning av covid-19 på bland annat hjärtintensiven. Fyra patienter ska ha avlidit med smittan.

Det är enligt Region Kronoberg svårt att bedöma vilken betydelse den omtalade festen hade. Det finns inga uppgifter som tyder på att någon i personalen hade symtom vid tidpunkten för festen och den första i personalgruppen som insjuknade efter festen hade inte varit med på festen men samtidigt går det inte att säkerställa i vilken omfattning middagen bidrog till att smittan spreds, och den medförde en risk för smittspridning.

Annons

– Vi hade en lugnare period i somras där medvetenheten kanske minskade, och man började slappna av. Festen anordnades precis när den stora smittökningen kom. Med facit i hand var det klart olämplig och jag tror att vi alla har lärt oss något av det inträffade, säger Maria Wiltz, sjukhuschef.

Utredningen har analyserat fyra olika avdelningar, där totalt drygt 30 i personalen och ett 20-tal patienter insjuknat i covid-19.

I utredningarna lyfts flera möjliga bakomliggande orsaker fram, som att patienter testats negativt men senare positivt för covid-19, att personal gått till jobbet med diffusa symtom som senare visat sig vara covid och att skyddsutrustning kan ha hanterats på felaktigt sätt.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons