Annons

Fyrstämmig manskör som höjer stämningen

I 34 år har den fyrstämmiga manskören Dacke Drängar höjt stämningen i Växjö med barbershop-konserter och tema-shower. I dagsläget har kören 25 aktiva och förra söndagen startade en gratiskurs för att få fler att upptäcka barbershop.
– Alla är välkomna oavsett tidigare sångerfarenhet, berättar dirigenten Leif Lundberg.
Växjö • Publicerad 26 september 2018
Foto: David Färdigh

En tongivande kör. Ja så kan man utan överdrift beskriva Dacke Drängar som bildades 1984 och som sedan dess varit en flitig leverantör av glad sladdlös underhållning i alla möjliga sammanhang. Deras tema-shower har förgyllt många tillställningar.

– Bland annat kör vi en grottmans- och en motorcykelshow. Fast allra populärast är vår vikingashow!

Annons

Dacke Drängar framträder även i mer traditionella körsammanhang, till exempel på Valborgsmässoafton då de varje år sjunger i Växjö konserthus. Och så tävlar de dessutom i barbershop. På meritlistan finns bland annat deltagande i Barbershop-EM i Holland 2013.

– Nästa stora tävling är Nordiska Mästerskapen i Helsingborg i slutet av april. Vi har en uppåtgående trend så vi siktar högt!

Vad är tjusningen med att vara med i Dacke Drängar?

– Mångfalden av uppträdanden. Att vi blandar barbershop, tema-shower och traditionella körframträdanden, något som ger stor variation. Totalt har vi just nu 65 låtar på repertoaren. Gemenskapen är också fantastisk.

För att få fler att upptäcka barbershop anordnar Dacke Drängar tillsammans med Studiefrämjandet en gratiskurs i fyrstämmig sång för män. Kursen startade i söndags och sammanlagt blir det sex stycken söndagar med både teori och praktiska sångövningar. Alla är välkomna oavsett sångerfarenhet.

– Kursdeltagarna repeterar tillsammans med medlemmar från Dacke Drängar in två låtar, en dryckesvisa och en traditionell visa som är mycket känd och som nog hörts av de allra flesta.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons