Annons

Gammalt bageri återuppstår - via nätet

Publicerad 1 maj 2016
Foto: Privat
Foto: Privat

Från år 1939 tills 1974 hade Hembageriet Norden sina lokaler på Skolgatan i Växjö. Nu ska bageriet återupplivas i en modernare tappning med webbshop och utvalda återförsäljare, men den gamla receptboken kommer användas flitigt.

Det är bagarmästare Charles Anderssons barnbarn, Patrik Jändel, som ska öppna upp bageriet på nytt, den här gången med hjälp av ett samarbete med Broqvist konditori som kommer stå för tillverkningen på licens. Försäljningen ska ske både via nätet och via utvalda återförsäljare runt om i landet.

Annons

– Vi kommer själva inte ha någon butik men vill man inte handla via nätet så kommer vi ha en eller flera utvalda återförsäljare som säljer våra produkter även i Växjö, säger Patrik Jändel.

Målet är att öppna inom någon månad, för att sedan köra fullt ut direkt efter sommaren.

– Allt är i sin linda än så länge, men hemligheten med det här är morfars gamla receptbok, traditionen och historien bakom. I början av 40-talet bakade man mycket från grunden och det är även det man strävar efter idag. Det ska inte vara så mycket tillsatser samt väl utvalda råvaror. Vi tänkte börja med morfars knäckebröd, sen vad det leder till och vilket produktsortiment som kommer erbjudas får vi se, men det kommer väljas ut med omsorg, säger han.

Patrik Jändel har jobbat i hälsobranschen i 20 år och det var då som tanken om att kunna producera och sälja varor av den gamla skolan föddes.

– Då tittade jag i morfars gamla receptbok och jag tror om man gör små förändringar och lägger till en touch av 2016 så kan det nog bli ett intressant utbud och delvis hälsosamt, säger han.

Hälsa är Patrik Jändels hemmaplan, men målet med bageriet är framför allt att det ska vara gott och på riktigt, med ordentliga råvaror från morfaderns gamla receptbok.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmedia%2Fset%2F%3Fset%3Da.1020311698023086.1073741829.899134540140803%26type%3D3&width=500" width="500" height="597" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Charlotte Stjernkvist

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons