GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Giftig larv upptäckt i Kronobergs län

     Växjö • Publicerad måndag 21:00
     Björkstekel larv
     Björkstekel larv
     Foto: Mattias Lundvall

     Den blåsvarta björkstekeln har upptäckts på flera platser i södra delen av Växjö kommun och i norra delen av Tingsryds kommun. Larverna är giftiga för både människor och djur, om de får den i sig. Djur kan få i sig larverna om de betar i närheten av björkar som drabbats av björkstekeln.

     Länsstyrelsen rekommenderar att man är uppmärksam och försiktig både med djur och små barn. Den största risken för förgiftning är från mitten av augusti till mitten av september när larverna lämnar träden för att förpuppa sig i marken.

     Larverna innehåller ett gift som är besläktat med det som finns i flugsvamp. Giftet skadar främst levern hos djuren, som plötsligt kan dö. Enligt Länsstyrelsen är förloppet mycket snabbt med symtom som slöhet och skakningar. Läs mer här.

     Oscar AppelgrenSkicka e-post
     Så här jobbar vxonews med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.