Annons

Giftig larv upptäckt i Kronobergs län

Växjö • Publicerad 13 september 2021
Björkstekel larv
Björkstekel larvFoto: Mattias Lundvall

Den blåsvarta björkstekeln har upptäckts på flera platser i södra delen av Växjö kommun och i norra delen av Tingsryds kommun. Larverna är giftiga för både människor och djur, om de får den i sig. Djur kan få i sig larverna om de betar i närheten av björkar som drabbats av björkstekeln.

Länsstyrelsen rekommenderar att man är uppmärksam och försiktig både med djur och små barn. Den största risken för förgiftning är från mitten av augusti till mitten av september när larverna lämnar träden för att förpuppa sig i marken.

Larverna innehåller ett gift som är besläktat med det som finns i flugsvamp. Giftet skadar främst levern hos djuren, som plötsligt kan dö. Enligt Länsstyrelsen är förloppet mycket snabbt med symtom som slöhet och skakningar. Läs mer här.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons