Annons

Gravid kvinna fick föda barn på gräsmatta

Växjö • Publicerad 3 juni 2019
Växjö lasarett
Växjö lasarettFoto: Mimmi Kungberg

En höggravid kvinna kördes mellan Ljungby och Växjö fem gånger på ett dygn i april. Den blivande mamman ska ha undersökts av en barnmorska, som konstaterade att det var för tidigt att föda och att paret skulle köra hem och invänta värkarna. Sista gången som de körde hem mot Ljungby var de tvungna att stanna till för att föda.

– Jag hade så ont så jag tvingade min man att parkera bilen, kunde inte kontrollera mig längre. Utanför bilen, på gräset intill Mariakyrkan i Växjö, födde jag vår son. Klockan var runt 8 på morgonen, det var väldigt kallt ute, säger kvinnan till Smålänningen.

Annons

Troligtvis kommer händelsen att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg av paret. Verksamhetschefen på kvinnosjukhuset anser att sjukhuset gjorde en korrekt medicinsk bedömning.

– Vi kan inte kommentera enstaka fall. Men vår bedömning om patienter är i aktiv förlossning eller inte görs utifrån medicinska riktlinjer som bygger på evidens och beprövad erfarenhet. Vid varje bedömning tas hänsyn till den enskilda kvinnan och hennes individuella behov. Om patienten bedöms vara i aktiv förlossning eller har andra riskfaktorer stannar paret kvar på Förlossningsavdelningen, säger kvinnosjukhusets verksamhetschef Jennie Ronéus till Smålänningen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons