Annons

Gravida i Kronoberg dricker minst

Publicerad 3 april 2017
Foto: URBAN NILSSON, SMÅLANDSPOSTEN
Foto: URBAN NILSSON, SMÅLANDSPOSTEN

Andelen gravida med ett riskbruk av alkohol är lägst i Kronobergs län. År 2015 låg siffran på 1,3 procent, något som kan jämföras med Värmlands 7,1 procent.

– Det är en förvånansvärt stor skillnad. Man behöver titta på det mer i detalj, men vi ser att i Kronoberg är riskbruket lågt överlag, så det kan höra ihop med det. En hög andel riskabel alkoholkonsumtion i samhället påverkar även konsumtionen hos kvinnor i barnafödande ålder och i tidig graviditet, och därmed ökar risken för skador hos de barn som föds, säger Pi Högberg, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren enligt Smålandsposten.

År 2012 var andelen gravida med riskbruk av alkohol vid inskrivningen på mödravårdshälsocentralen 6,2 procent i Sverige. Till 2015 skedde en minskning till 4,2 procent. Läs mer om det här.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons