Annons

Håll utkik - polisen varnar för bedragare

Kronoberg • Publicerad 23 oktober 2020
.
.Foto: Sanna Tedeborg

Polisen gick under fredagseftermiddagen ut med en varning om bedragare som lurar äldre i Kronobergs län. Det ska finnas flera aktuella tillvägagångssätt, enligt polisen.

Den senaste tiden har ett flertal äldre personer blivit uppringda av bedragare. Bedragarna har försökt få de äldre att logga in på sin bank med bankdosa, för att sedan komma åt deras pengar.

Annons

Det finns även fall där bedragarna kontaktat äldre personer via telefon och meddelat att den äldre tagit ett lån eller glömt att betala en faktura.

Ett tredje tillvägagångssätt som just nu är aktuellt är det som kallas ”falskt barnbarn”. Bedragarna kontaktar då de äldre personerna och utger sig för att vara deras barnbarn. Det är vanligt att det påstådda barnbarnet säger att de ska köpa en lägenhet och därför behöver pengar till en insats, eller att något akut inträffat - exempelvis att föräldrarna ligger på sjukhus.

I de fall där metoden ”falskt barnbarn” använts försöker bedragarna dels få en överföring via internetbank och dels genom att skicka en kompanjon för att hämta upp kontanter hos den äldre personen.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons