Annons

Han är stjärnkocken från Växjö

Växjö • Publicerad 2 februari 2019
Foto: Sanna Lindberg/Årets kock

Martin Moses var snubblande nära att bli Årets Kock 2018. Den tävlingsinriktade kocken är köksmästare på en stjärnrestaurang, där han mättar såväl svenska som internationella gästers magar.

Martin Moses är född och uppvuxen i Växjö. Sedan ett par år tillbaka är han köksmästare på SK Mat & Människor i Göteborg och kom dessutom tvåa i Årets Kock 2018 efter stor dramatik. Men trots att han lämnade hemstaden för tretton år sedan finns kärleken för den småländska staden kvar.

Annons

– Jag har kvar kompisar från lågstadiet som jag fortfarande träffar kontinuerligt. Det är nästan bara jag som har lämnat Växjö och det känns skönt att fortfarande ha en koppling till staden. Trots att jag har bott i andra städer i många år nu finns dialekten kvar. Det är charmigt.

Martin Moses, som under uppväxten hette Pettersson i efternamn, pluggade en fyraårig lärlingsutbildning på Ringsberg. Han inledde sin kockkarriär med praktik på PM & Vänner, Fond i Göteborg och i England. Efter examen fick han jobb på PM & Vänner, där han blev kvar i några år.

– Till slut kände jag att Växjö växte ifatt mig om jag ville utvecklas i restaurangbranschen. Jag kom inte längre i Växjö så år 2005 beslutade jag mig för att ta ett jobb på restaurang Fond i Göteborg, där Stefan Karlsson från Gemla var ägare.

Martin Moses blev kvar på restaurangen vid Götaplatsen i åtta år innan den stängdes vid årsskiftet 2013/2014. Det var då han och Stefan Karlsson började bygga upp restaurangen SK Mat & Människor.

– Jag har varit med och ritat köket, tagit fram planerna för hur det ska vara uppbyggt med maten, recepten och lokalerna. Det var ett glasmästeri när vi tog över lokalen och halva restaurangen var ett garage med stampat jordgolv i källaren. Att få vara med och bygga en restaurang från början lockade mig och det finns otroligt mycket hjärta och personlighet bakom.

Han är köksmästare och ansvarig för den dagliga driften för restaurangen, som på mindre än ett år belönades med en stjärna i Michelinguiden.

– Det är fantastiskt och ett kvitto på att det man gör är uppskattat. Ett riktigt internationellt erkännande, som också ger många gäster från hela världen. Vi i köket är också delaktiga i både tillagningen och serveringen. Det är unikt och en viktig faktor i framgången.

Han och Stefan Karlsson har jobbat ihop i över tretton år. Duon känner varandra utan och innan och har både Växjö och maten gemensamt.

– Det blir alltid lite speciellt när man träffar andra från Småland. Det blir lite som en isbrytare. "Jaså är du också från Småland". Det är inte på samma sätt i Stockholm eller Göteborg. Vi brukar alltid säga att det är ett plus om det står att man är smålänning i sitt cv.

Martin Moses var en av flera från Småland som under 2018 deltog i Årets Kock, SM i professionell matlagning. I finalen skulle kockarna bland annat tillaga en vegetarisk rätt med svamp, laga en rätt med huvudråvaran kyckling, stycka och tillaga lamm och skapa något med pilgrimsmusslor.

Annons

– Det blev en hel del laborerande. Kycklingrätten var den enda rätten som vi visste på förhand skulle vara en del av tävlingen. Där ville jag få in smaken av en nygrillad kyckling med värmen från en friterad och samtidigt få till en saftighet.

Efter många moment, så väl teoretiska som praktiska, stod den prestigefyllda titeln mellan Martin Moses och David Lundqvist. De två fick exakt lika många poäng och allt fick avgöras på poängen på de fyra matmomenten. Där hade David Lundqvist en poäng mer än Martin Moses, som fick se sig besegrad.

– Det var fantastiskt surt och är det än idag. Man är med för att vinna och att förlora med en poäng är tufft. Men samtidigt har jag inget som jag tänker att jag hade kunnat göra annorlunda. Det är små marginaler med vad som faller juryn i smaken.

Kan du tänka dig att ställa upp igen?

– Jag har sagt att det nog var sista gången. Jag hade inte orkat förlora igen och det finns ju ingen garanti att jag vinner nästa år bara för att det gick bra 2018. Det krävs att man lägger mycket tid, många extra kvällar och lediga söndagar för att vara så pass förberedd att man vinner. Det kostar på men man ska aldrig säga aldrig. Jag kanske får en fix idé att ställa upp nästa år igen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons