Annons

Han avslöjar myter om viner

Vin är idag det enda livsmedlet utan innehållsdeklaration. Journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson kritiserar vinproducenternas brist på transparens och belyser glappet mellan image och fakta.
– Vinbranschen målar gärna upp lyriska bilder om traditionell, autentisk vinframställning när det idag snarare handlar om storskalig industriell produktion i fabriker.
Växjö • Publicerad 11 september 2019
Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

Mats-Eric Nilsson belönades i våras med Guldspaden för sin bok ”Château Vad – Om det okända fusket med ditt vin”. Nu kommer han till MAT för att prata om vinbranschens hemlighetsmakeri och brist på transparens. Faktum är nämligen att vin idag är det enda livsmedlet som inte behöver ha en innehållsdeklaration.

– De brukar motivera sitt undantag med innehållet kan variera och att det är svårt för mindre producenter att behöva ändra etiketterna. Deras största återkommande argument brukar dock vara att de menar att konsumenterna ändå inte skulle fatta något. Att det bara är obegripliga kemiska formler.

Annons

Vad är det då vinproducenterna inte vill redovisera? Mats-Eric berättar att dagens viner kan innehålla upp till 63 olika tillsatser.

– Tillsatsmedlen används för att påverka sådant som smak, färger, hållbarhet och karaktär.

Är de farliga?

– Nej, det finns inga undersökningar som direkt kan påvisa att de är hälsovådliga, men man kan ifrågasätta om alla verkligen är nödvändiga.

Vad Mats-Eric framför allt vill rikta ljuset på är den falska bild av vinframställning som dagens vinproducenter gärna målar upp.

– Det finns ett stort glapp mellan image och fakta. Vinproducenterna vill skapa en slags romantisk och autentisk image där man ofta i lyriska ordalag beskriver vinbonden som går ute på sina fält och tillverkar vin på traditionellt vis. I själva verket handlar dagens vinframställning om storskalig industriell produktion i stora fabriker.

När Mats-Eric gjorde ett reportage i Uppdrag Granskning härom året frågade han tio av Sveriges stora vinimportörer om vad deras vin egentligen innehöll.

– Bara en enda kunde eller ville svara.

Vad händer framöver? Kommer vinbranschen få behålla sitt undantag när det gäller att slippa att ha innehållsdeklaration?

– EU-kommissionen tittar på frågan just nu. Mitt tips är att vinbranschen så småningom kommer tvingas ha innehållsdeklarationer på sina viner, men att det lär dröja ett bra tag till.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons