Annons

Han ska utveckla näringslivet i Växjö

Anders Borgehed är ny regionchef på Handelskammaren i Växjö. Tidigare har han bland annat varit näringslivschef i Tingsryd kommun och senast utvecklingschef i Olofström. Intresset för näringslivsutveckling föddes när han var hotell-VD i norska fjällplatån Hardangervidda.
– Där insåg jag värdet av samverkan mellan företag. Det har varit min röda tråd sedan dess.
Publicerad 7 oktober 2017

Det var dåvarande frun som lockade med Anders till den norska fjällvärlden där han kom att göra en kometkarriär i hotellbranschen.

– Jag började som diskare och servitör för att slutligen bli VD.

Annons

Hotellet låg på högfjällsplatån Hardangervidda och i egenskap av hotell-vd engagerade han sig i den regionala näringslivsorganisationen.

– Det är ju sällan som själva hotellvistelsen i sig är syftet med resan utan det som lockar turisterna är aktiviteterna runt omkring. Därför var det självklart för mig som hotell-vd att samverka med de andra företagen på orten. Och det var där som mitt intresse för näringslivsutveckling föddes.

Foto: David Färdigh

Efter Norgeäventyret återvände Anders hem till Kronoberg där han var näringslivschef i Tingsryd kommun under fem år. Att skapa tillväxt i en kommun kan enligt Anders huvudsakligen ske på två sätt.

– Dels genom en ökad inflyttning och dels genom att pengar kommer in utifrån. I det sistnämnda fallet handlar det om att företag i kommunen exporterar varor och tjänster eller att turister strömmar till kommunen och konsumerar.

De senaste åren har Anders varit chef på näringslivsbolaget i Olofström, en kommun med mycket tillverkningsindustri och som drabbades hårt av finanskrisen. Ett tag såg läget väldigt mörkt ut, något som bland annat skildras i SVT-dokumentären Svart måndag, vita knogar. Men nu har det vänt rejält uppåt. En av anledningarna till lyftet är skapandet av Techtank, ett industrikluster som idag har 23 medlemsföretag med totalt 5000 anställda.

– I kölvattnet av finanskrisen kom insikten att vi måste samverka mer och jobba tillsammans. Företagen i Techtank samarbetar till exempel när det gäller forskning och innovation, internationell handel och kompetensutveckling.

I en föränderlig värld är det just kluster som klarar sig bäst menar Anders.

– Forskning visar att företag som samverkar i kluster är bättre på att klara och hantera förändringar. Man har helt enkelt fler ögon och öron öppna!

Sedan skapandet av Techtank har det skapats 1286 nya jobb bland medlemsföretagen. Industriklustret är således en riktig framgångssaga men för Anders väntar nu andra utmaningar när han tillträder som regionchef för Handelskammaren.

– Fast grundtanken i Handelskammaren påminner om Techtank. Att samverka och skapa synergieffekter för medlemsföretagen. Skillnaden är att i Handelskammaren gäller det ett mer omfattande geografiskt område, betydligt fler medlemsföretag och en större bredd när det gäller verksamheter.

Annons

Anders har goda erfarenheter av Handelskammaren i sina tidigare roller som näringslivschef och utvecklingschef i kommunerna. Han menar att det är en professionell och kunnig organisation som är bra på att tillgodose medlemsföretagens intressen. Det kan handla om allt från praktisk hjälp vid hantering av tullblanketter till att påverka politiska beslut. För de kommande åren ser Anders två högprioriterade områden, infrastruktur och kompetensutveckling.

– I sydostregionen jobbar vi för att få till Sydostlänken, en järnvägsförbindelse mellan Älmhult och Karlshamn. Det är av största vikt för företag som Volvo och IKEA, men innebär också att stambanan kan avlastas. Gällande kompetensutveckling ska vi se till att vi det finns rätt utbildningar och att vi är en attraktiv region så att vi kan locka arbetskraft hit.

När Anders inte ägnar sig åt näringslivsutveckling så är det naturen och friluftslivet som lockar, både i den småländska skogen och på mer exotiska platser. Nyligen var han exempelvis och vandrade i Kirgizistan.

– Det var ett underbart vackert landskap där den centralasiatiska stäppen mötte de 6000-7000 meter höga Himmelsbergen som är en del av Himalaya. Man tittade rakt uppåt och tyckte man såg moln, men i själva verket var det snöbeklädda bergstoppar!

Och i Sverige väntar en utmaning i mars.

– Jag vill gärna ha medalj på Vasaloppet, vilket man får om man kommer i mål inom vinnartiden plus 50 procent. Jag har åkt tre Vasalopp och senast var jag bara en kvart ifrån. Så nu siktar jag på fjärde gången gillt!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons