unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han slår ett slag för gamla fönster

Foto: David Färdigh

Under torsdagen anordnas Fönsterrenoveringens dag i hela Sverige. I Kronobergs län äger evenemanget rum i Vederslöv. Föredragshållare och en av initiativtagarna är byggnadsantikvarien Samuel Palmblad som lite skämtsamt kallar sig själv fönsterkramare.

– Att renovera sina gamla träfönster istället för att sätta in nya plastfönster är bättre både när det gäller miljö, estetik och ekonomi. Ett bra gammalt kvalitetsfönster kan hålla i uppemot 200 eller 300 år!

På tv, i tidningar och på nätet sker massiva reklamkampanjer för att få folk att byta fönster. Det här är något som fått byggnadsantikvarien Samuel Palmblad att reagera.

– Jag har inga synpunkter om det gäller att byta fönster i moderna hus. Men ser jag att det sätts in plastfönster i gamla trähus så blir jag besviken. Förutom att det inte ser bra ut så är fönsterbytena ofta helt onödiga. Virket i gamla fönster håller en väldigt hög kvalité och går att renovera utan svårighet.

Fönsterföretagens reklamslogan med budskap om underhållsfria fönster är inget som går hem hos Samuel.

– Underhållsfria fönster går inte att underhålla. För mig är det något negativt. Går något sönder så måste hela fönstret slängas.

Istället för slit och släng kan man själv eller med hjälp av fönsterrenoverare fräscha upp sina gamla träfönster. Grundkvalitén borgar för en lång livslängd menar Samuel.

– Ett bra kvalitetsfönster från förr kan hålla i 100, 200 eller rent av uppemot 300 år.

Skälen för att välja renovering istället för fönsterbyte sammanfattar Samuel i tre ord; ekonomi, miljö och estetik.

–Och sen tycker jag att det ett kulturhistoriskt värde också att behålla de gamla fönstren. Jag kallar mig själv för fönsterkramare!

Att inte fler väljer att renovera sina gamla fönster beror ofta på okunskap menar Samuel. För att råda bot på detta har länsmuseerna i landet tagit initiativet till Fönsterrenoveringens dag, som är tänkt att anordnas varje år den 30 maj.

– De tre huvudarrangörerna är länsmuseerna, Riksantikvarieämbetet och Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Det här är andra året som vi genomför evenemanget.

I Kronobergs län äger det rum på Herrgården i Vederslöv.

– Det blir en eftermiddag med visningar av fönsterhantverkare, föredrag och så bjuder vi på fika.