Annons

Han vände motgångar till framgångar

Publicerad 13 mars 2016
Foto: Charlotte Stjernkvist
Foto: Charlotte Stjernkvist

– Det enda som du är helt säker på är att du föds och att du dör. Tiden där emellan gäller det att fylla med så mycket kul som möjligt, säger Michael Bodsgård.

Han är 40 år och har kämpat med både cancer och en medfödd ögonsjukdom. Hans synkapacitet ligger på 20-30 procent men motgångarna han stött på i livet har han valt att vända till möjligheter.

Annons

Michael väljer inte att ta den enkla och bekväma vägen. Livet fyller han med utmaningar och ett jävlaranamma.

Den 4 juni ska han springa Stockholm maraton, en löpartävling på 42 195 meter. Men att stå på prispallen är inte det väsentliga i hans ögon. Det är resan till målet som är själva grejen.

Tidigare har Michael bara löptränat sporadiskt. Han har tränat hockey för att sedan gå över till kroppsbyggnad när han blev äldre. För att klara av att springa ett maraton ska han börja löpträna men grejen är att han ska bli fit for fight på bara tio veckor. Han är nämligen med i Asics Stockholm Marathons 10 veckorsutmaning.

– En vän från Stockholm delade ett inlägg från maratongruppen på Facebook. Där stod det att de sökte en kille och tjej, vanliga människor som inte har sprungit så mycket förut, max en halvmara. Jag läste ett par rader och tyckte att det lät intressant så jag anmälde mig, säger han och fortsätter:

– Löpträning är ju intressant, det är det ultimata konditionstestet. Det gick några dagar sedan ringde de och sa att de ville ha med mig. Då blev det helt plötsligt på riktigt.

Träningen börjar den 26 mars. Löparikonen Anders Szalkai har byggt upp ett träningsprogram som ska passa Michael.

– Jag ska följa det så mycket det går, det här är en riktig utmaning och det kommer bli väldigt spännande att se resultatet, säger Michael.

Utmaningar är ett ord som Michael ofta återkommer till. Vid 24 års ålder skadade han axeln och fick lägga av med all träning.

– Då försvann en stor del av min identitet. Jag har alltid identifierat mig med en sån som alltid har tränat och plötsligt kunde jag inte det längre, säger han.

Vid samma tidpunkt som han skadade axeln upptäckte läkarna något annat som skulle förändra hans liv. Han hade cancer i ena testikeln.

Annons

– Det var som att någon sparkade undan benen på mig. Tiden där efter bestod av intensiva månader med många läkarbesök. Utmaningen blev att ta sig igenom det hela, säger han.

Han kände sig inte sjuk, i alla fall inte tillräckligt för att proppa kroppen full av cellgifter. Cancern opererades bort och sjukhusbesöken blev mer och mer intensiva.

– Läkarna hade verkligen stenkoll på mig. Jag har gjort alla kontroller man kan tänka sig, säger han.

Han sjukskrev sig från jobbet på Volvo i Braås i tre veckor. Sedan ville han få igång vardagen igen men det kändes inget bra att vara tillbaka. Han ville gå vidare.

– Ett halvår senare träffade jag min fru Ulrica. Hon är det smartaste person jag känner. Hon såg det i mig, att det var något fel och bad mig att fundera ut vad jag egentligen ville göra i livet.

Sagt och gjort. Michael sa upp sig från jobbet, utbildade sig i hälsa och friskvård vid Grimslövs folkhögskola, gick en massörutbildning och fick till slut jobb på ett gym i Växjö.

I dag driver han två företag inom hälso- och resebranschen tillsammans med sin fru.

– Vi brottas med giganter, speciellt inom resebranschen. Men det är kul och det går bra. Klart att vi som alla andra kämpar för att nå ut till den breda massan, säger han.

År 2011 friskförklarades Michael. När han ser tillbaka på vad han genomgått tycker han att det mesta handlar om att ta sig an och genomföra utmaningen livet ger en.

– Man vet aldrig vart livet tar en. Jag gillar utmaningar och har alltid dragits till dem, men det jag är mest stolt över är allt man kämpar med i vardagen. Man roddar på dagis och försöker få livet att gå ihop. Jag är också stolt för att jag vågade starta egna företag, att jag vågat ta chansen, säger han.

Annons

För Michael handlar det mesta om att utveckla sig själv. Han tycker att fler borde försöka förverkliga sina drömmar.

– Om det inte går nu kanske det går om fem år. Vi måste försöka mer, säger han.

Nästa utmaning som Michael står inför är att ta sitt reseföretag till en ny nivå. Och såklart, att klara av Stockholm Marathon. Vart han hamnar tidsmässigt är inte intressant, det handlar mer om att ta sig runt.

– Jag vet inte om jag kommer klara av det, för mig är det bara ännu en utmaning. Klarar jag att ta mig runt kan jag visa för andra att det faktiskt går, även om man inte är supertränad. Jag kan ju inte gå hela livet och undra hur det hade varit att springa ett maraton, säger han.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons