Annons

Han vidareutvecklar en blänkande affärsidé

En ren succé! Ja så kan man beskriva Vislandaföretagets Viverks tillverkning av kundanpassade industritvättmaskiner. När Michael Wickell gick in som ägare och VD förra året såg han en stor potential, och hittills har förväntningarna överträffats.
– Viverk har ökat sin omsättning med 50 procent det senaste året. Och målet är att omsätta 100 miljoner till år 2022.
Vislanda • Publicerad 27 maj 2018
Foto: Nadia Hagberg

Det pågår ommålning på kontoret när Magazinet besöker Viverk. Nuvarande lokaler är från början av 90-talet och behövde fräschas upp, men själva företagets historia sträcker sig ända tillbaka till 1947.

– Då hette det Artur Sjödahls Konstsmide. Artur ska ha varit en framåt entreprenör som bland annat tillverkade änglaspel och brevkorgar av metall. Senare blev det produktion av entrépartier och fönsterpartier, berättar Michael som gjorde en historisk djupdykning i samband med företagets 70-årsjubileum i december.

Annons

På början av 70-talet fick företaget sitt nuvarande namn och övergick även till industriproduktion, bland annat med det som fortfarande är Viverks dominerande huvudspår, industriell tvätteknik.

– Viverk har två grenar. Dels tillverkning av standardtvättmaskiner och dels det vi är experter på, kundanpassade tvättmaskiner. Där har vi medarbetare med en alldeles unik kompetens!

Det var just denna kompetens som fick Michael att fastna för Viverk. Efter haft en lång näringslivskarriär på en rad positioner, exempelvis som VD och delägare på Balco, var Michael i början av 2017 sugen på att göra något i egen regi.

– Jag började söka efter spännande företag att engagera mig i och blev tipsad om Viverk. Förutom att kolla siffror så tittade jag främst på framtidspotentialen och upptäckte vilken enormt viktig betydelse renhetsfaktorn har för komponenterna inom industrin. För att ta ett hjullager som exempel, renheten är där helt avgörande för dess hållbarhet och livslängd! Och hållbarheten ger i sin tur stora vinster både för ekonomi och miljö!

Bland Viverks kunder finns exempelvis Sveriges större fordonstillverkare. De använder stora tvättar i sina produktioner och hela monteringen av produkterna görs i särskilda tvättrum. Minsta smutspartikel kan i längden vara förödande, så renhet är högprioriterat.

– Vi har nu precis lämnat in två patentansökningar med unika konstruktioner som ytterligare effektiviserar tvätten av komponenter till fordonsindustrin.

Michael såg ett företag med bokstavligen talat blänkande framtidsutsikter och gick in som ägare i juni i fjol. Den unika kompetens som han menar finns i företaget vill han nu använda och vidareutveckla ytterligare.

– Vårt fokus kommer ligga på våra avancerade, specialanpassade tvättmaskiner där vi skräddarsyr lösningar utifrån kundernas behov. Nu håller jag på att bygga upp en marknads- och säljorganisation för vidare expansion.

Hittills har förväntningarna infriats eller snarare överträffats. De två senaste åren har Viverk ökat sin omsättning med 50 procent. I år väntas man landa på cirka 57 miljoner och även om det inte är realistiskt att växa 50 procent varje år så är målen högt satta.

– Till år 2022 ska vi ha 100 miljoner i omsättning!

Annons

Hur många anställda har ni?

– Cirka 35. Tio personer har nyanställts det senaste året. Vi har haft tur med rekryteringarna. Det är främst när det gäller maskinkonstruktörer som det har varit svårt att få tag i folk och därför valt att anlita konsulter.

I dagsläget går 75 procent av kundleveranserna inom Sverige och någon egentlig bearbetning av de utländska marknaderna har tidigare inte skett. Men även där finns planer.

– Ja, vi har numera en försäljningsagent i Polen och under 2018 kommer vi dessutom etablera ett försäljningskontor i Tyskland.

Men Vislanda ska förbli Viverks fasta bas. Företaget är djupt rotad i bygden och Michael är framför allt imponerad av samarbetsandan.

– Företagen här hjälps åt. Behöver man hjälp med något så är det bara att ringa eller knacka på hos grannen. Det är aldrig något krångel. Det finns en stark Vi-anda i Vislanda.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons