Annons

Hantverkare döms efter fuskrenovering i villa: ”En treåring hade gjort ett bättre jobb”

Kronoberg • Publicerad 25 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Petter Arvidson

Hantverkarna tog bra betalt, men misslyckades totalt med renoveringen i 80-åringens villa. Nu döms de två männen för bedrägeri och penningtvättsbrott och måste betala 140 000 kronor i skadestånd till den drabbade kvinnan.

Händelsen som nu har fått sitt rättsliga efterspel inträffade på en ort i Kronobergs län under våren 2020. En 80-årig kvinna som bor ensam i en villa på orten blev då kontaktad av en man som berättade att han var hantverkare med egen firma och letade efter jobb.

Annons

Mannen, en 60-åring som är skriven i Stockholm, lyckades övertala kvinnan att få utföra ett renoveringsarbete i villan. Hon behövde nämligen hjälp med två rum på övervåningen som var fuktskadade.

60-åringen hade med sig en 30-årig man som skulle hjälpa till vid renoveringen och man kom överens om att arbetet skulle ta ett par dagar och kosta 40 000 kronor efter rot-avdrag.

Men renoveringen drog ut på tiden och männen krävde att 80-åringen skulle betala ytterligare 120 000 kronor för material, bland annat gipsväggar, golv och målarfärg. Enligt kvinnan fick hon åka till banken och föra över sina sparpengar till 30-åringens konto.

De två männen arbetade i villan i knappt två veckor men när kvinnan kontrollerade arbetet upptäckte hon att det var undermåligt. Hon berättade vid rättegången i Växjö tingsrätt att det var ”stora glipor i väggarna och golvet var fastspikat” och framförde att en treåring hade kunnat göra ett bättre jobb.

Nu döms 60-åringen för bedrägeri. Enligt tingsrätten visar utredningen att renoveringen inte alls levde upp till fackmannamässig standard samt att kvinnan fick betala ett ”uppenbart överpris”.

30-åringen döms för penningtvättsbrott eftersom han tog emot de 120 000 kronorna på sitt bankkonto.

60-åringen – som tidigare har dömts för bedrägerier vid ett stort antal tillfällen – straffas med två månaders fängelse och 30-åringen döms till skyddstillsyn. De döms även att betala drygt 140 000 kronor i skadestånd till den drabbade kvinnan.

Hon berättade vid rättegången att hon i efterhand kände skamkänslor för att hon släppte in de två männen i sin bostad och att de ”utnyttjade hennes svaghet då hon vid tillfället var sjuk”.

Rummen i villan fick senare återställas av en professionell hantverkare.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons