Annons

Här är Årets byggnad i Växjö

Växjö • Publicerad 25 oktober 2018
Foto: Lars-Åke Rapp, Växjö kommun

Växjöbostäders, OBOS Kärnhems och Skanskas gemensamma bostadsprojektet Pilgrimen på Södra stationsområdet är vinnare av Växjö kommuns byggnadspris 2018. Priset delas ut till en byggherre för ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen.

– Projektet visar verkligen kvalitéer som Växjö stad behöver. Pilgrimen skapar torg och entréer ut mot gatan och goda relationer till sin omgivning, säger Henrik Wibroe, stadsarkitekt på Växjö kommun.

Annons

Här är byggnadsnämndens jurys motivering: ”För fint samspel och väl bearbetade möten med offentliga ytor, torg, park och gata. Skala, material och rytm som vi känner igen som stadens. En gårdsmiljö i, för Växjö ny, tät och hög skala, intensiv men ändå lugn, solig och vänlig med lummig park intill. Vackra entrépartier, murade fasadpartier och putskulörer anpassade till sin omgivning. Varierande inbjudande arkitektur som väl integrerats i en kuperad och känslig stadsmiljö.”

LBE Arkitekter har ritat hela kvarteret som består av 155 lägenheter i flerbostadshus.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons