Annons

Här är byggnaderna som kan prisas i Växjö

Växjö • Publicerad 25 september 2020
Torparängens förskola
Torparängens förskolaFoto: Växjö kommun

I 30 år har byggnadsnämnden i Växjö kommun delat ut ett byggnadspris till till en byggherre för ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen. Tre olika byggnader har nu nominerats till byggnadspriset 2020. De tre nominerade är:

  • Torparängens förskola – en förskola byggd av GBJ Bygg i massivträ på Torparängen, Teleborg. Arkitekt är Sandell & Sandberg arkitekter. The Pure Circle och PoE Fastigheter är byggherre.
  • Torparängen radhus – Fagnes radhus på Teleborg byggda helt i trä av Blekinge ROT. Arkitekt är Okidoki arkitekter.
  • Transformatorstation Vattentorget – Växjö Energis om- och nybyggnation av ställverket vid Växjösjön som byggs i specialplåt och tegel av PEAB. Arkitekt är Arkitektbolaget.

- I år känns det helt rätt att lyfta arkitektur och gestaltad livsmiljö med mindre projekt som känns omsorgsfulla. Juryn har därför valt att nominera tre projekt i liten skala men nog så viktiga, som alla visar på omtanke om detaljerna, vilja att skapa god arkitektur och hänsyn till platsen. Vi vill med byggnadspriset även lyfta vikten av samarbetet mellan byggherre, arkitekt och byggare, säger Henrik Wibroe, stadsarkitekt.

Transformatorstation Vattentorget
Transformatorstation VattentorgetFoto: Växjö kommun
Torparängen radhus
Torparängen radhusFoto: Växjö kommun
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons