Annons

Här är de skärpta allmänna råden i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 5 november 2020
Foto: Olof Elfverson

Folkhälsomyndigheten har i samråd med Region Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg beslutat om skärpta allmänna råd i Kronobergs län för att minska spridningen av covid-19.

– De senaste veckorna har smittspridningen kontinuerligt ökat i samhället i vårt län. Nu ser vi tyvärr att detta börjar påverka hälso- och sjukvården, med fler inneliggande patienter och dessvärre även fler dödfall. Därför är det nu dags att vi tillsammans agerar för att vända trenden. Alla behöver ta individuellt ansvar, hjälpas åt och följa riktlinjer och råd. Det handlar om att rädda liv, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.

Annons

I samband med beslutet om skärpta allmänna råd har Länsstyrelsen i Kronobergs län också beslutat att gå tillbaka till ett förbud mot sammankomster och tillställningar som riktar sig till allmänheten om de samlar fler än femtio personer.

– Smitta sprids där många människor möts. Det här beslutet är ytterligare en åtgärd för att hindra pandemins spridning i vårt län. Jag vet och beklagar verkligen att flera verksamheter och branscher drabbas men beslutet är nödvändigt i det läge som råder nu, säger landshövding Maria Arnholm.

Från och med den 5 november uppmanas alla som vistas i Kronobergs län att:

  • Avstå från att vistas i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.
  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor med eller närmast anhöriga
  • Alla verksamheter i Kronoberg uppmanas att vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden.
  • Alla arbetsgivare i Kronoberg uppmanas att vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons