Annons

”Har ditt djur ätit något som fastnat – ge den sparris på burk”

Huggormar, värmeslag och majskolvar som fastnat i tarmen. Husdjurspodden har bjudit in sin husveterinär Liv Skärkarl som ger sina bästa tips för att våra husdjur ska kunna njuta av sommaren.
Växjö • Publicerad 20 juni 2022 • Uppdaterad 12 juli 2022

Liv Skärkarl är veterinär på Veterinärgruppen i Växjö och husveterinär i Husdjurspodden där hon då och då kommer in för att svara på lyssnarnas frågor.

Nu i sommartid finns det flera faror som lurar runt hörnet för djuren och Liv svarar på några av de vanligaste sommarplågorna.

Husdjurspodden med Annika Niquet och Cate Lagesson har bjudit in veterinär Liv Skärkarl (mitten) för att prata om sommarplågorna för våra djur.
Husdjurspodden med Annika Niquet och Cate Lagesson har bjudit in veterinär Liv Skärkarl (mitten) för att prata om sommarplågorna för våra djur.Foto: Elisabeth Anderberg
Annons

Värmen.

Det är vanligt att djur får värmeslag på sommaren. Och då inte bara i bilen som du absolut inte ska lämna ditt djur i varma dagar.

– Hundar, katter och kaniner till exempel kan inte reglera sin värme som vi människor genom att svettas. Därför är det viktigt att ha uppsikt över sitt djur. Se till att den har en sval plats att vara på, säger Liv.

Ett litet hus i en kaninbur som har ställts ut på gräsmattan förvandlas lätt till en bastu till exempel.

– Om du ser att ditt djur har blivit påverkad genom att den är ovanligt slö och flämtar på ett onaturligt sätt ska du snabbt kyla ner djuret. Men inte med kallt vatten. Ta en handduk och skölj den i vatten som är omkring 15 grader så att djuret långsamt kyls ner. Om djuret inte blir bättre så ta dig till en veterinär.

En annan sak att se upp med är att gå med en hund på varm asfalt, det kan lätt bli brännskador på hundens tassar. Så håll koll på din hunds tassar och känn efter på asfalten med handen hur varmt det är. Är det för varmt så ska man inte gå med hunden på asfalt.

Bad.

Det första du ska tänka på är att ditt djur inte badar där det är algblomning och du ser inte alltid blomningen med blotta ögat, för det handlar om bakterier som finns i vattnet. Och får djuret i sig mycket bakterier så kan det leda till att den dör av en anafylaktisk chock. Kolla därför alltid upp på smhi.se var det blommar så att du inte utsätter djuret för det.

– Var också noga med att torka ditt djur efter det har badat. Dels för att minska risken för fukteksem men hundar kan också få något som heter vattensvans. Det är en inflammation som hunden får precis vid svansroten och det kan göra väldigt ont för hunden.

Om inflammationen inte lägger sig kan man få smärtstillande eller inflammatoriskt medel av veterinären.

Annons

Fästingar, huggorm och paddor.

Fästingar är något som de flesta upplever som problem och det finns en mängd olika varianter att skydda sitt djur.

– Det finns halsband, droppar och tabletter bland annat. Där får man testa sig fram vilket som passar ens djur bäst. Men man ska alltid ha för vana att gå igenom djuret varje dag för att se om det sitter några fästingar.

Om du misstänker att ditt djur blivit biten av en huggorm så är det viktigt att djuret håller sig still så att eventuellt gift inte sprider sig. Är du på promenad med din hund så bär hem hunden.

– Det är inte säkert att du ser direkt om djuret reagerar. Det kan komma efter 30 minuter. Därför är det viktigt att det inte rör på sig.

Ett annat djur man inte tänker så mycket på är paddor som utsöndrar gift via huden. Om djuret slickar på paddan eller i närheten av där paddan varit så kan den reagerar genom att det kommer mycket saliv eller blir påverkad på annat sätt.

– Om du ser att din hund får mycket saliv eller tuggar fragda så skölj munnen på den.

Maten på grillen.

Det är lätt att en hund får tag i en majskolv eller annat som legat på grillen och där finns det några saker att tänka på.

– Du ska aldrig ge din hund en majskolv. Hundars tarmsystem kan inte ta hand om det utan den kan sätta sig som en propp i tunntarmen.

Annons

Samma sak är det med ben från exempelvis kotletter.

– Och om du vet eller misstänker att din hund fått i sig något som inte kommer ut så kan du ge hunden sparris på burk. Trådarna i den sparrisen kapslar in föremål i magen och hjälper till så att det transporteras ut ur magen.

Lyssna på fler råd och tips i poddavsnittet.

Husdjurspodden

Hur du några frågor till veterinären?

Du kan kontakta husdjurspodden genom att mejla till husdjurspodden@smp.se eller följ dem på instagram @husdjurspodden och skicka din fråga via DM.

Elisabeth AnderbergSkicka e-post
Annika NiquetSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons