Annons

Här öppnar Växjös nya förskola

Växjö • Publicerad 8 juni 2019
Foto: David Färdigh

I augusti öppnar Växjö Fria Förskola Torparängen på Teleborg. Med byggnation i trä, mycket utomhusaktiviteter och eget kök med lokalproducerad och ekologisk mat så kommer hållbarhet vara i fokus.

– Den här platsen nära skog och sjö är perfekt för en förskola, menar rektorn Cathrine Eklund och Magnus Gustavsson.

Annons

Torparängen på Teleborg har genomgått en förvandling från idrottsplats till bostadsområde. Seniorboendet Bovieran har redan haft inflyttning men efter sommaren är det barnens tur. Då öppnar nämligen Växjö Fria Förskola Torparängen. Byggnaden är så gott som klar och rektorn Cathrine Eklund och kocken Magnus Gustavsson är förväntansfulla inför terminsstarten i augusti.

– Det är många val som ska göras när man öppnar en ny förskola, allt från haklappar och skyddsvästar till färg på väggarna. Men det är en positiv utmaning och det ska bli fantastiskt kul!

I ett första skede öppnas två avdelningar, men tanken är att steg för steg utöka verksamheten och växa in i lokalerna.

– Totalt har vi plats för fem avdelningar.

Det genomgående temat för förskolan är hållbarhet, något som avspeglas på många sätt. Hela byggnaden är till exempel i trä. Cathrine utlovar dessutom mycket utomhusaktiviteter. Den vackra miljön runt omkring inbjuder till utomhuspedagogik.

– Vi har nära till både skog och Södra Bergundasjön. På bakgården har vi dessutom uteklassrum i form av trähyddor där vi även kan tillaga mat.

Just maten kommer också vara i fokus. Förskolan har anställt kocken Magnus Gustavsson som ska bjuda på en sund och inspirerande kost.

– I möjligaste mån använder vi på ekologisk och Krav-märkt mat. Vi samarbetar med gårdar i närområdet och kommer köpa in mycket närproducerat.

Det nya bostadsområdet Torparängen har många fördelar menar Cathrine och Magnus, som bland annat ser en stor potential i samarbetet med grannfastigheten, seniorboendet Bovieran.

– Att mötas och göra saker över generationsgränserna är något vi tror starkt på. Vi har redan bokat in ett Luciatåg hos seniorerna. Kanske blir det även gemensamt midsommarfirande nästa år!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons