Annons

Här ska du bo om du vill ha den billigaste elen i länet

Kostnaderna för fjärrvärme, el, avfall, vatten och avlopp har ökat i länets alla kommuner under det senaste året. Men det finns skillnader kommunerna emellan, det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
Kronoberg • Publicerad 19 november 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: NILS JAKOBSSON

Allra mest betalar de boende i Lessebo. Per månad är totalkostnaden för el, fjärrvärme, vatten och avlopp cirka 2 250 kronor. I Ljungby kommun är motsvarande siffra drygt 1 600 kronor. Skillnaden blir runt 6 990 kronor på ett år.

– Vi ser att kostnaderna ökar över tid och att det fortsatt är stora skillnader beroende på var man bor i länet. Det är svårt för konsumenten att förstå varför det ska skilja så mycket i kostnad mellan kommunerna för dessa tjänster som vi alla är beroende av, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Annons

Totalkostnaden för el, fjärrvärme, vatten och avlopp per månad kommun för kommun:

  • Lessebo: 2 240 kronor
  • Älmhult: 2 200 kronor
  • Uppvidinge: 2 170 kronor
  • Markaryd: 2 160 kronor
  • Alvesta: 2 060 kronor
  • Tingsryd: 2 040 kronor
  • Växjö: 1 850 kronor
  • Ljungby: 1 650 kronor

Siffrorna är avrundade till närmsta tiotal.

Elpriserna rusar

På sistone har höga elpriser uppmärksammats av konsumenter. Kostnaderna har ökat i länets samtliga kommuner det senaste åren. Men även i den här kategorin betalar Ljungbyborna minst per månad. Därefter följer Växjö och sedan Alvesta. I de resterande fem kommunerna betalar man samma pris för elen – cirka 590 kronor i månaden. Jämfört med Ljungby skiljer det 133 kronor per månad.

– Att elhandelspriserna har stuckit iväg och skapat oförutsedda utgifter för konsumenterna har uppmärksammats på sistone. Vår rapport visar att detta balanseras upp av att elnätstaxorna sjunker för andra året i rad. Att elnätspriset sjunker har inte hört till vanligheterna under de dryga 25 år som vi har följt utvecklingen, säger Mari-Louise Persson.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons