Annons

Här testar kommunen en ny bussfil

Publicerad 23 maj 2016
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten
Foto: Urban Nilsson, Smålandsposten

Sedan tidigare finns det bussfil på Teleborgsvägen och planer på nya filer på Liedbergsgatan. Nu kan andra vägar i Växjö få bussfiler, men av annan karaktär, skriver Smålandsposten.

På Växjö kommun finns det planer på att skapa ett reversibelt körfält på Sandsbrovägen, från Surbrunnsvägen till Ekebovägen vid Kungsmadskolan. Det innebär att filen kommer vara öppen för busstrafik in mot stan fram till lunch för att sedan byta riktning ut från stan på eftermiddagen.

Annons

– Vi behöver snabba upp busstrafiken i jämförelse med biltrafiken. Jag tror också att den här känslan av att åka förbi bilkön inte är att förakta. Den är också viktig för att locka till att byta från bil till buss, säger Ellen Rube, trafikplanerare på Växjö kommun, till Smålandsposten.

För att få plats med en bussfil i mitten av vägen kommer gång- och cykelvägen att tryckas ut åt sidorna med tre meter. Dessutom kommer bussfilen gå rakt igenom Skogslyckerondellen. Kommunen beräknar att det kommer kosta 45,5 miljoner kronor och att byggstart kan ske 2018.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons