unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Havsörn häckar i sjön i Växjö

Foto: Gunnel Persson

Under årets fågelinventeringar i Helgasjön har det konstaterats att havsörn häckar vid sjön. Inventeringen visar på goda resultat och sjön ses som en viktig fågelsjö.

– Att havsörnen nu häckar i Helgasjön är ett kvitto på att det miljövårdsarbete som pågått under flera decennier har varit lyckosamt. För att behålla rovfåglar, ugglor och hackspettar i området är det viktigt att vi skyddar en del av de viktiga strandskogarna vilket vi gör genom våra nya och planerade naturreservat i Växjös norra delar, säger Cheryl Jones Fur (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

Inventeringen visar att storlom och fiskgjuse häckar med mellan 12–16 par respektive 9–10 par. Andra arter, som fisktärna, har också etablerat en koloni i sjön.

– Helgasjöns ornitologiska värden är anmärkningsvärda ur såväl ett regionalt som nationellt och internationellt perspektiv. Bestånden av storlom, fiskgjuse, storskrake och småskrake liksom bivråk, havsörn, lärkfalk, drillsnäppa, gråtrut och fisktärna med flera arter understryker Helgasjöns status som en förstklassig fågelsjö, säger Per Fogelström på Smålands Ornitologiska Förening, som har gjort inventeringen på uppdrag av Växjö kommun.

Läs mer

Bil i olycka på länsväg

Nyheter

Bil i olycka på länsväg

Viltolycka utanför Växjö.

.

Nyheter

16-åring skulle gripas av polis – gjorde motstånd

Kille misstänks för våldsamt motstånd.

.

Nyheter

Hund bet gravid kvinna, man och hund

Hundägarna misstänks för vållande till kroppsskada.

Trafikolycka i Växjö – bil körde in i träd

Nyheter

Trafikolycka i Växjö – bil körde in i träd

En person uppges vara kvar i bilen.

Vårdslöshet i trafik i Växjö

Nyheter

Vårdslöshet i trafik i Växjö

Container med metallskrot tappades på riksväg.

Växjöföretag till börsen – ägaren säljer för 74 miljoner

Nyheter

Växjöföretag till börsen – ägaren säljer för 74 miljoner

”Vi huvudägare har ställt upp på att göra det för att kunna få ägarspridning”.