Annons

Havsörn häckar i sjön i Växjö

Växjö • Publicerad 26 september 2019 • Uppdaterad 30 september 2019
Foto: Gunnel Persson

Under årets fågelinventeringar i Helgasjön har det konstaterats att havsörn häckar vid sjön. Inventeringen visar på goda resultat och sjön ses som en viktig fågelsjö.

– Att havsörnen nu häckar i Helgasjön är ett kvitto på att det miljövårdsarbete som pågått under flera decennier har varit lyckosamt. För att behålla rovfåglar, ugglor och hackspettar i området är det viktigt att vi skyddar en del av de viktiga strandskogarna vilket vi gör genom våra nya och planerade naturreservat i Växjös norra delar, säger Cheryl Jones Fur (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

Annons

Inventeringen visar att storlom och fiskgjuse häckar med mellan 12–16 par respektive 9–10 par. Andra arter, som fisktärna, har också etablerat en koloni i sjön.

– Helgasjöns ornitologiska värden är anmärkningsvärda ur såväl ett regionalt som nationellt och internationellt perspektiv. Bestånden av storlom, fiskgjuse, storskrake och småskrake liksom bivråk, havsörn, lärkfalk, drillsnäppa, gråtrut och fisktärna med flera arter understryker Helgasjöns status som en förstklassig fågelsjö, säger Per Fogelström på Smålands Ornitologiska Förening, som har gjort inventeringen på uppdrag av Växjö kommun.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons