Annons

Hela Växjö samlas under prideveckan

Publicerad 8 maj 2017
Foto: Anna-Stina Stenbäck
Foto: Anna-Stina Stenbäck

För fyra år sedan gick första upplagan av Växjö Pride av stapeln, efter det att det året innan på initiativ av elever från Katedralskolan arrangerats en manifestation genom staden. Då deltog ett par hundra och sedan dess har arrangemanget växt enormt i storlek – förra året slogs ett makalöst rekord med 9 000 paraddeltagare och även detta år hoppas man på god uppslutning.

– Viktigt har hela tiden varit att detta är en vecka som vi skapar tillsammans – myndigheter, företag, föreningar och privatpersoner. Jag upplever att det har hänt en hel del i Växjö de senaste åren, men fortfarande är detta något som vi behöver jobba med alla veckor året om, säger Suzana Mocevic, projektledare för Växjö Pride.

Annons

På programmet för veckan som pågår mellan den 8–14 maj finns cirka 90 programpunkter och av festivalens tre ledord läggs denna gång extra mycket fokus på kunskap.

– Genom kunskap bryts fördomar och med kunskap har vi möjligheten att förändra samhället. Ambitionen ska vara att alla har någon form av grundkunskap i ämnet och jag tycker själv att programmet präglas mycket av det. Växjö Pride behövs och för mig personligen så tänker jag fortsätta att kämpa tills den dag då ingen ungdom känner en rädsla för att komma ut, sex av tio HBTQ-ungdomar har någon gång funderat på att ta sitt liv och det är statistik som vi aldrig kan acceptera eller finna oss i.

Under veckan kan den som vill hitta allt från teaterföreställningar, föreläsningar, seminarier och festligheter – även om många redan nu ser fram emot den avslutande paraden. I skrivande stund är cirka 80 ekipage anmälda och utöver det hoppas de engagerade på att så många Växjöbor som möjligt sluter upp i den färgglada manifestationen. Växjö Pride är för många en folkfest, men ändå en fest med ett viktigt budskap. Att alla oavsett sexuell läggning ska kunna känna sig hemma i Växjö.

– Tillsammans har vi ett ansvar att arbeta för ett öppet och inkluderande samhälle och jag är övertygad om att Växjö Pride fyller en viktig funktion. Det vi vill åstadkomma handlar inte bara om att låta folk komma ur den berömda garderoben. Det handlar om att låta alla komma in i gemenskapen.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons