Annons

Henrik berättade om revolutionsåret

Växjö • Publicerad 6 juni 2019
Foto: Göran Segeholm

1968 är i historieböckerna känt för studentrevolter och revolutionära stämningar i samhället. Historikern och författaren Henrik Berggren har skrivet boken 68 och gästade Bibliotekets Vänner i Växjö för att ge sin syn på det mytomspunna året.

– Efter en fredlig period så inträffade en rad händelser 1968 som ökade polariseringen. Konfliktnivån trappades upp i samhället.

Annons

Henrik Berggren har skrivit uppmärksammade biografier över såväl Dag Hammarskjöld som Olof Palme. I sin senaste bok är det dock ett årtal som står i centrum. Henrik har nämligen gett sig i kast med det omsusade 1968, ett år som framkallar många olika känslor och som benämnts både som Västerlandets undergång och frihetens ögonblick. I historieskrivningen har fokus kommit att hamna på vänsterrörelsen och dess tro på att det nu var dags att skapa en annan värld.

– Det rådda revolutionära stämningar i samhället.

Efter att 1960-talet länge präglats av fredsrörelsen och hippierörelsen med mottot peace, love and understanding så innebar 1968 något av en brytpunkt. En rad händelser i världen fick stora åverkningar, bland annat Warszawapaktens inmarsch i Tjeckoslovakien och krossandet av Pragvåren, De svarta pantrarnas politiska manifestation i Mexiko-OS och studentrevolten i Paris som följde av våldsamma strejker runt om i Frankrike. Henrik nämner också mordet på Martin Luther King.

– Han förespråkade icke vålds-metoder i kampen mot orättvisor men blev brutalt mördad. Det tror jag fick en stor betydelse. Många började ifrågasätta värdet av icke vålds-metoderna och övergick till att börja förespråka revolutionära lösningar.

Något som verkligen präglar 1968 är enligt Henrik just den ökade polariseringen i samhället och i världen.

– Det fanns en känsla av att konfrontationen var på väg. Konfliktnivån trappades upp i hela samhället.

I Sverige förekom aldrig några större våldsamheter eller revolutionära aktioner. Studentkårens ockupation i Stockholm av sitt eget kårhus har snarare fått ett löjets skimmer över sig.

– Men just vid den tidpunkten var det allvar. Stämningen var bitvis hotfull och många ville göra revolution.

Fast samtidigt är det enligt Henrik bra att ha i åtanke att de flesta svenskar 1968 faktiskt inte rökte hasch, läste Karl Mar eller skrek revolutionära slagord.

– Majoriteten drömde inte om revolution utan tittade istället på tv-serier som High Chaparral och Forsytesagan. Och de flesta var inte med i vänstersekter. KPML(r) beräknas haft 700-800 medlemmar, vilket exempelvis kan jämföras med Pingströrelsen som hade 100 000 medlemmar.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons