Annons

Henrik och APP Properties har nått målet med Icon-projektet

Icon Växjö har varit en stor utmaning men slutresultatet infriar alla förväntningar. Det konstaterar Henrik Swahn, VD för APP Properties. Byggnaden är unik i sitt slag i Sverige.
– Jag har inte hittat något motsvarande. Här har vi 37 000 kvadratmeter med gymnasieskola, bostadsrätter, lägenhetshotell, spa, gym, skybar, konferensutrymmen och företagskontor i en och samma byggnad.
Växjö • Publicerad 4 november 2018
Foto: Nadia Hagberg

67 meter hög, 37 000 kvadratmeter stor, färgskimrande fasad och en mycket speciell utformning. Nybyggda Icon är ett påtagligt landmärke i Växjö. Byggnaden lär inte gå någon obemärkt förbi och nu fylls den med såväl invånare som besökare. De första bostadsrättsinnehavarna flyttade in för två veckor sedan och de första företagen, bland annat Nordea, flyttar in i sina lokaler den här veckan. När Magazinet träffar Henrik Swahn, VD på fastighetsägaren APP Properties, pågår dessutom den första konferensen i entrévåningen.

– Från att tidigare varit en byggnadsarbetsplats fylls nu huset med människor och aktiviteter. Det blir en hemma-känsla. Vi börjar närmas oss målgången.

Annons

Vad har ni fått för reaktioner hittills?

– Bara positivt. Man märker glädje och en stolthet hos de som flyttat in. Det var dessutom strålande höstväder vid de första inflyttningarna så många har på sociala medier lagt ut vackra bilder på utsikten och solnedgångar.

Hur långt ser man från toppen av Icon?

– Cirka 3,5 mil.

Henrik jobbade tidigare som affärsutvecklingschef på OBOS Kärnhem och var involverad både i World Trade Center och Brf Vattentornet. För två år sedan tillträdde han som VD för APP Properties, där bygget av Icon varit ett högprofilerat projekt. Sammanlagt handlar det om en investering på cirka en miljard.

– Vår vision är att vara med och utveckla Växjö genom skapande av unika projekt.

Foto: Lars-Göran Rydqvist

Att Icon är unikt råder det inga tvivel om menar Henrik. Byggnaden är ensam i sitt slag i Sverige.

– Jag har åtminstone inte kunnat hitta något motsvarande. Att ha gymnasieskola, bostadsrätter, lägenhetshotell, företagslokaler, café, restaurang, spa, gym, konferenslokaler i samma byggnad är unikt. Detta tillsammans med servicetjänster som man normalt sett förknippar med hotell. Totalt räknar vi med att cirka 2000 personer kommer röra sig dagligen i byggnaden. Entrélobbyn är utformad som en social mötesplats för hela området. Tanken är att det ska vara som ett vardagsrum

Icon fyller också en viktig pusselbit i skapandet av Arenastaden.

– Arenorna har funnits här tidigare men däremot ingen stad. Med tillskottet av Icon med boenden och arbetsplatser så blir det verkligen en ARENASTAD.

Foto: Erik Corshammar
Annons

Efter Icon ska APP Properties nu dra igång projektet Hofs Park, ett modernt senior- och trygghetsboende med 200 lägenheter. Bygglov är precis inlämnat och rivningarna av gamla Hovslund pågår sedan några veckor tillbaka.

– Vi kom till slutsatsen att de befintliga byggnaderna tekniskt sett var slut och inte skulle gå att använda när vi skapade det moderna seniorboendet. Därför blev det rivning.

Precis som namnet antyder så kommer Hofs Park bestå av en park i mitten med möjligheter till aktiviteter som boule, utegym, odling och picknick. Runt parken byggs punkthus med lägenheter.

– Det blir allt från tvåvåningshus till åttavåningshus.

Vilken standard blir det på lägenheterna?

– Bra standard. Det som framför allt kommer sticka ut är de sociala bitarna. Förutom den fina parken kommer de boende ha tillgång till pool, gym och restaurang. De många sociala mötesplatserna sätter guldkant på tillvaron.

De senaste åren har det byggts som aldrig förr i Växjö, kommer den utvecklingen hålla i sig eller blir det en avmattning framöver?

– Vi kommer ha en fortsatt stark befolkningstillväxt framöver och det i kombination med bostadsbristen gör att det underliggande behovet finns kvar. Men marknaden kommer inte kunna svälja allt. Därför gäller det att veta vad man gör och bygga unika, attraktiva projekt i rätt lägen. Att verkligen hitta rätt koncept.

Ett sådant vinnande koncept är seniorboendet på Hofs Park tror Henrik.

– Ja, det är ett koncept som vi menar kommer funka i hela Sverige. Vi har igång fler diskussioner runt om i landet.

Annons

Tillbaka på Arenastaden. Här anländer flyttlassen i strid ström. På Icon kommer inflyttningen i de olika våningsplanen pågå fram till årsskiftet. De sista utrymmena blir sedan klara framåt våren, bland annat det öppna kontorslandskapet, ett så kallat Co-working, i entrévåningen och så skybaren längst upp på våning 19 som är tänkt att öppna april.

– Därefter siktar vi på att ha en officiell invigning för hela byggnaden i maj!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons