Annons

Hesa Fredrik testas som vanligt den 7 mars – trots kriget

Signalen ”Viktigt meddelande”, mer känd som Hesa Fredrik, ska testas den 7 mars. Med anledning av den rådande situationen i Europa vill MSB betona att det är just ett test.
Växjö • Publicerad 7 mars 2022
Hesa Fredrik
Hesa FredrikFoto: Åke Nyholm

Måndagen den 7 mars klockan 15 testas signalen "Viktigt Meddelande till Allmänheten", även känd som Hesa Fredrik. Signalen kontrolleras fyra gånger per år, den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Utomhusvarningssystemet används för att varna allmänheten vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner, och är en viktig del av Sveriges krisberedskap.

Annons

Med anledning av det spända världsläget som råder efter den ryska invasionen av Ukraina, vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap betona att det just är ett test.

– Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att måndagens signal är just ett test. Vi uppmuntrar media att sprida informationen så att allmänheten får vetskap om att det inte finns anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

Hesa Fredrik finns i stora delar av Kronoberg där många människor bor och där det finns verksamhet som anses vara riskabel eller sårbar. Växjö kommun har flest ljudsändare, hela 40 stycken. De flesta är placerade i stadskärnan, men det finns också en i Ingelstad. I Alvesta kommun finns det tolv tutor i tätorten och i Moheda.

Varningssignalen ljuder i sju sekunder med 14 sekunders paus och upprepas sex gånger.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons