Annons

Hockeykillen från Åryds ovanliga sommarlov

Ludde Nielsen drömmer om att bli hockeyproffs.
Denna sommaren testar 10-åringen från Åryd på att vara skådespelare.
Han spelar Emil i Lönneberga på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.
Publicerad 4 augusti 2018
Ludde Nielsen spelar Emil på Astrid Lindgrens värld i sommar.
Ludde Nielsen spelar Emil på Astrid Lindgrens värld i sommar.Foto: Privat

Vimmerby.

Ludde Nielsen, 10, lever detta år ett ovanligt sommarlovsliv. Årydskillen är en av tre som spelar Astrid Lindgren-figuren Emil i Lönneberga på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Annons

– Det är väldigt roligt men det kan också vara lite jobbigt ibland, säger Nielsen och utvecklar:

– Det kan vara nervöst när det kommer kompisar som ska kolla på en. Då är det lite jobbigt eftersom att man inte får prata med dem utan jag måste vara i min karaktär.

De är alltså tre som delar på jobbet som Emil. Ludde ”jobbar” tre dagar och sedan är han ledig i sex.

– Det är väldigt kul. Det är roligast när det är mycket publik för då känner jag att jag blir peppad och får mer energi.

Att han faktiskt arbetar när kompisarna har skolfritt bekommer inte 10-åringen nämnvärt.

– Att spela på ALV (Astrid Lindgrens värld) är som att vara ledig. Man träffar många barn och får så många kramar och kärlek. Sedan får jag ge mycket kärlek också, det älskar jag att få sprida ut.

Sommaren på ALV har överträffat Luddes förväntningar. Då var det för honom inte helt självklart vad som faktiskt väntade.

– Innan ALV var jag inte någon skådespelare. Min mamma skickade in och ansökte och frågade om jag ville gå på audition. Jag sa bara: ”visst vi kan testa det som en kul grej”. Sen fick jag rollen.

– Men då hade vi lite problem för det var ingen som kunde bo med mig i Vimmerby. Så vi ringde till mormor, hon är pensionär, så hon ställde upp. Det var egentligen det som gjorde det möjligt för mig.

Nu har du fått testa på att vara skådespelare, är det något som du vill jobba med i framtiden?

– Nej, jag satsar på något helt annat. Jag vill bli hockeyproffs. Så tänker jag att jag kanske kan ha skådespeleriet lite som en hobby.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons