Annons

Högsäsongen närmar sig för blomsterälskarna

Med maj månad så inleds en intensiv period för Åsa Carlsson och Magnus Holm, floristerna som tillsammans driver Flora PM & Vänner. Nu stundar högtidliga tillfällen som studentbaler, bröllop, avtackningar och avslutningsfester där blommor spelar en viktig roll.
– Blommor tilltalar så många sinnen och signalerar så många känslor.
Växjö • Publicerad 5 maj 2019
Foto: David Färdigh

Förälskelsen i blommor väcktes i unga år både för Åsas och Magnus. De starka synintrycken och dofterna gav en förnimmelse som hängt med från barndomen och vidare långt in i vuxenlivet. För Åsa gjorde upplevelsen att valet att bli florist kändes givet.

– Jag har nu sysslat med blommor i 20 år.

Annons

Magnus ägnade sig först åt teater, bland annat som VD för Regionteatern, men så en dag bestämde han sig för att förverkliga ungdomsdrömmen och utbilda sig till florist.

– Jag vill testa på yrket, känna mig för. Det blev en ettårig floristutbildning. Och jag blev inte besviken. Förväntningarna infriades.

Nu driver de tillsammans Flora PM & vänner, som dels är en blomsterbutik och dels även har funktionen som PM-byggnadens egna hus-florister.

– Det handlar om att leverera blommor och göra blomsterarrangemang både till festvåningen, restaurangen och hotellreceptionen. Det är leverans varje vecka och daglig tillsyn. Blomsterbuketten i baren får ju inte sloka.

När Magazinet träffar blomsterkompanjonerna så har precis påsken passerat, vilket i floristbranschen innebär att det nu är dags för sommarsäsongen. Året är nämligen indelat i tydliga perioder. Och en florist befinner sig alltid ett steg före själva årstiden.

– Ja, vi ligger oftast en till två månader före med planering och inköp av blommor.

I augusti är det mycket blomsterleveranser till kick off-festligheter, i början av november inleds den stora julperioden som utgör en riktig högsäsong, vårblommorna börjar dyka upp i februari och kulminerar framåt påsken och nu stundar intensiva sommarveckor innan semestern.

– Nu ska alla växter och krukor fram på uteserveringarna. Sen är det mycket blomsterbuketter till studenterna och studentbalerna samtidigt som det är avslutningar både i grundskolorna och på universitetet. På arbetsplatserna är det dessutom många avtackningar och avslutningsfester.

Sommaren innebär även mängder med bröllop. Här guidar Åsa och Magnus brudparen till den rätta brudbuketten, allt från klassiska vita rosor till mer brokiga val. En tydlig trend de senaste åren har varit handbundna buketter med en vild touch, som om de plockats spontant på en blomsteräng på väg till bröllopet.

– De vildvuxna brudbuketterna kan se enkla ut men kräver mycket jobb och fordrar en speciell teknik.

Annons

Får ni se slutresultaten av era brudbuketter?

– Ja, ibland är vi med på festplatsen för att skapa brudbuketten utifrån helhetsintrycket. Och ofta får vi tackkort med bilder skickade efter bröllopet. Att göra brudbuketter är uppskattat och tacksamt.

Ett bröllop utan blommor vore en omöjlig tanke, och det är inte enbart vid speciella tillfällen som blommor spelar en viktig roll. Färgglada och väldoftande blommor sätter krydda på livet och skapar en inbjudande, livshöjande inramning.

– Blommor signalerar känslor och tilltalar många sinnen. Det är ett levande material. Man kan se, dofta och ta på dem. Och man tröttnar inte. Ser man blommor så vill man ha mer. Går man en promenad på stan eller i någon park och ser en vacker blomma så väcks en längtan efter att få uppleva ännu fler.

Florist är ett genuint hantverksyrke understryker Åsa och Magnus. Blommor handlar mycket om känsla men arbetar man med blommor krävs också mycket kunskaper.

– Driver du en blomsterbutik så tar du säkert emot över ett 100-tal olika sorters snittblommor och växter varje vecka. Då gäller det att ha koll på vad som gäller för varje blomma.

Mångsidigheten är också kännetecknande för floristyrket.

– Du ska ta emot, plantera, sköta, exponera och sälja blommor. Dessutom ska du sälja och ha bra serviceanda gentemot kunden. Det är väldigt många moment som kräver bra arbetsdisciplin.

Åsa och Magnus beskriver floristyrket som något av en livsstil, vilket också speglas i att arbete och fritid ibland flyter samman.

– Det händer såklart att jag sitter och kollar holländska blomster-listor på kvällarna, men för mig är blommor både ett yrke och ett fritidsintresse, säger Magnus.

Annons

– Tittar man till exempel på en film så ser man ofta saker som ingen annan ser. En blomsterbukett på bordet, en viss färg i rummet eller en viss exponering i utemiljön, berättar Åsa.

Ni är väletablerade som florister, hur ser era vidare framtidsdrömmar ut?

– Visst finns det drömmar, ibland talar vi om att öppna ett pelargon-hotell. Det är både på skämt och på allvar. En galen men spännande idé! Vi får se vad som händer.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons