Annons

Hon är framtidens ledare

Louise Bagewitz, CIO & Head of Business Support på IST-koncernen, nådde nyligen en topplacering när organisationen Ledarna rankade Framtidens kvinnliga ledare. När hon själv ska beskriva ett bra ledarskap handlar det om tydlighet, mod och att skapa trygghet i organisationen. – Bra ledarskap ökar trivseln och skapar mer välfungerande organisationer.
Publicerad 30 juni 2017
Foto: Pressbild, JFalk
Foto: Pressbild, JFalk

Magazinet träffar Louise på IST:s huvudkontor i Växjö. Trots försommar är det bråda dagar. IST-koncernen befinner sig i en expansiv fas med stark tillväxt och med en målsättning att anställa en ny person varje vecka fram till år 2020. Som huvudansvarig för IST:s Business Support, inkluderande stödfunktioner som IT, HR, finans och administration, så saknas det inte arbetsuppgifter för Louise.

– Det är en spännande bredd på mina anvarsområden.

Annons

Louise är civilekonom, utbildad på Handelshögskolan i Stockholm. Hon värvades tidigt till Nobia, en av de största köks-koncernerna i Europa med varumärken som exempelvis HTH och Marbodal. På Nobia blev hon så småningom IT-direktör.

– Ekonomi och IT är mina favoritområden. Och det har visat sig vara en bra kombination. Med digitaliseringen av samhället så dessa två områden väldigt integrerade. Nästan all affärsutveckling i företag idag har ju en teknisk koppling.

Från Nobia-koncernen blev Louise förra året rekryterad till IST, som då var en ny bekantskap för henne.

– Jag hade ingen koll på IST tidigare men när jag var här och träffade vår VD Tommy Eklund så märke jag direkt vilket driv det är i koncernen. Här finns en stark vilja att förändra och man har tydliga mål och visioner. Det passade mig väldigt bra. Jag är inte så mycket för förvaltande uppdrag utan söker utmaningar där man ska driva förändring och göra skillnad.

Hur skulle du beskriva företagskulturen på IST?

– Tydlig och delegerande. Det är ingen toppstyrd organisation utan medarbetarna ges möjlighet att ta ansvar och växa med uppgifterna. Vi fokuserar mycket på kompetensutveckling och skapar möjlighet till jobbrotation. Sedan har vi många roliga aktiviteter tillsammans. Och här på kontoret i Växjö bjuder vi dagligen på lunch som våra egna kockar tillagar.

Louise är särskilt engagerad i ledarskapsfrågor, och det är ingen tillfällighet att hon två år i rad hamnat i toppskiktet när organisationen Ledarna rankat Framtidens kvinnliga ledare. Varje vår presenteras en lista med 75 namn, och i år hamnade Louise på 14:e plats.

– Det är hedrande. Ledarna gör en gedigen urvalsprocess och kollar noggrant både referenser och meriter. Listan får dessutom mycket massmedial uppmärksamhet. Listplaceringen har bland annat inneburit att jag blivit inbjuden som gästföreläsare på olika högskolor.

Vad är då ett bra ledarskap? Louise menar att det handlar om att vara rak och tydlig samt att ge förutsättningar för andra chefer och medarbetare att utvecklas och ta ansvar.

– Att skapa trygghet är också väldigt viktigt. En trygg miljö gör att medarbetarna vågar mer och presterar bättre.

Annons

Ett bra ledarskap och en bra arbetsmiljö innebär inte bara trivsel, det är också lönsamt.

– Ja, det ger ju mer tillbaka! Medarbetare som utvecklas och jobbar med glädje presterar på en helt annan nivå. Mår man bra blir resultaten bra.

Vad är exempel på ett dåligt ledarskap?

– Ledare som låter sig styras av prestige. Det tycker jag är dumt och ineffektivt.

Har du några råd att skicka med de unga människor som nu är på väg in i näringslivet för att göra chefskarriärer?

– Våga vara dig själv och visa aktivt att du är redo att ta mer ansvar. Ta chansen när den kommer. Man klarar mycket mer än man tror, och det man inte kan i början får man lära sig.

IST-koncernen har idag kontor i Växjö, Linköping, Stockholm, Oslo och Roskilde. Louise reser kontinuerligt mellan de olika städerna. Hon har Stockholm som sin fasta bas, men brukar i genomsnitt besöka Växjö en gång i veckan.

– Men det blir mycket arbete, så jag sitter mest på kontoret och har tyvärr inte hunnit se så mycket av Växjö. Jag hoppas kunna se och upptäcka mer av staden framöver.

Kanske exempelvis ett besök och gästföreläsning på Linnéuniversitetet?

– Ja, det skulle jag absolut kunna tänka mig.

David Färdigh

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons