Annons

Hon är ny verksamhetsledare i Växjö

Samtalsstöd och vägledning för brottsoffer, vittnen och anhöriga. Det erbjuds kostnadsfritt av den ideella organisationen Brottsofferjouren. I Växjö har Malin Milevi tillträtt som ny verksamhetsledare.
– Det här är viktigt på riktigt! Man kan hjälpa och göra en stor insats bara genom att lyssna.
Växjö • Publicerad 10 september 2018
Foto: Nadia Hagberg

När det rapporteras och debatteras om brott så kommer ofta brottsoffren i skymundan. Att bli utsatt för ett brott kan förutom eventuella fysiska skador också innebära en psykisk stress.

– Många brottsoffer upplever att de beter sig konstigt efteråt, men det är i själva verket en naturlig reaktion på en onormal situation, säger Therese Johansson, tidigare verksamhetsutvecklare på Brottsofferjouren i Växjö.

Annons

Brottsofferjouren i Sverige bildades 1988 och genom deras ideella insatser erbjuds alla brottsoffer stöd i form av samtal och lotsning.

– Om du drabbats av ett brott ska polisen per automatik fråga dig om du vill ha hjälp av Brottsofferjouren. I samtal med oss kan du berätta om vad som hänt, hur du känner dig och även ställa frågor om hur en rättegång går till. Vi har tystnadslöfte och allt är kostnadsfritt.

I Växjö har Brottsofferjouren funnits sedan 1991 och föreningen var först i landet med vittnesstöd.

– Vi finns på plats i Tingsrätten om man vill ha stöttning som vittne.

Foto: Nadia Hagberg

Den första augusti tillträdde Malin Milevi som ny verksamhetsutvecklare för Brottsofferjouren i Växjö. Med sina tidigare erfarenheter som samordnare, utbildare och personalansvarig i olika befattningar sökte hon en ny utmaning.

– Uppdraget kändes helt rätt för mig. Att kunna göra en betydelsefull insats genom att lyssna och förstå utsatta medmänniskor. Det här är viktigt på riktigt!

Brottsofferjouren i Växjö drivs av ideella krafter. Idag har föreningen tillgång till 14 vittnesstöd och 9 stödpersoner. Men behovet är stort och just nu pågår en rekryteringskampanj.

– Vårt mål är att rekrytera fyra till på vittnesstödet och två ytterligare stödpersoner.

Vad har ni för kriterier på de sökande?

– De ska framför allt vara trygga som personer. När man anmält sitt intresse får man genomgå en intervju och sedan får man en 30 timmars utbildning samt några praktiktillfällen.

Annons

Hur tidskrävande är uppdragen?

– Inte speciellt. Som vittnesstöd handlar det om 10-12 timmar i månaden och som stödperson fem timmar i månaden. Det är dessutom väldigt givande, både på ett mänskligt och samhälleligt plan. Du känner stor tacksamhet från brottsoffren och vittnen. Att få tala av sig och ventilera sina upplevelser är oerhört uppskattat. Du får dessutom fantastiska inblickar och kunskaper om hur samhället fungerar.

Therese instämmer och berättar om sina erfarenheter.

– Engagemanget i Brottsofferjouren gör dig till en otroligt allmänbildad samhällsaktör.

I Växjö har Brottsofferjouren numera efter ett initiativ av Therese tillgång till språkvolontärer. I dagsläget handlar det om fyra personer som totalt behärskar tio språk. Att som brottsoffer kunna få information på sitt modersmål inför en komplicerad rättsprocess och rättegångsförhandling är betydelsefullt.

– Det är en del av verksamheten som jag absolut vill förvalta och utveckla vidare, säger Malin.

Brottsofferjouren gör viktiga insatser, ofta i det tysta. Malin och Therese är samstämmiga om att organisationen behöver bli mer synlig.

– Många har vaga uppfattningar om vad för slags stöd och tjänster vi kan erbjuda. Det förekommer också sammanblandningar. När jag berättade att jag börjat på Brottsofferjouren var det en del som trodde att jag då tillhörde polisorganisationen.

Ett annat önskemål är ett utökat vittnesstöd.

– På samma sätt som att alla brottsoffer idag via polisen erbjuds stödsamtal med Brottsofferjouren så borde också alla vittnen få samma möjlighet!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons