Hummerrisotto med stekt Laxfilé
Hej, Linas Kök här!
Denna helgen bjuder jag på ett lättlagat recept på Risotto och stekt lax. Själv älskar jag Risotto och det är en enkel rätt att laga men den kräver uppsyn hela tiden och den bör ätas direkt för bästa resultat. Risotto passar bra till såväl fisk som kött och fågel. Innan jag fick upp ögonen för Risotto så förknippade jag ofta rätten med Risotton man fick i skolan. En hemsk sådan som var torr som fnöske och som satte sig som en fettklump i gommen. Vet ärligt talat inte hur dom lagade den men god var den då inte. Annat är det med en riktig Risotto som denna. Lika god till vardag som till fest.
Hummerrisotto med Stekt Laxfilé
Ingredienser till 4 portioner
Tid: ca 30 min
4 st Laxfilé med skinn á 150 g
salt
peppar
smör
Risotton
2 msk olivolja
3 schalottenlökar
1 solo vitlök
4 dl Avorioris
2 dl vitt vin
8-9 dl hummerbuljong (koncentrerad fond + vatten)
1 dl riven parmesanost
2 msk smör
1/2 dl hackad dill
Tillbehör
sparris och salladslök
1. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivoljan utan att få färg.
2. Tillsätt riset och fräs tills det blivit blankt men utan att bränna det.
3. Tillsätt vinet och låt koka in.
4. Tillsätt buljongen i omgångar. Låt koka in och rör om ofta.
5. Tillsätt mer buljong och upprepa tills riset blivit mjukt men har en liten kärna i mitten.Tar ca 25 min. Under tiden steker du laxen.
6. Stek laxfilén med skinnet neråt i pannan i ca 3 minuter. Vänd laxen och stek hastigt på andra sidan. Vänd tillbaka laxen och lägg ett lock över stekpannan och låt laxen vila några minuter medan Risotton blir klar.
7. Stek sparris och salladslök i lite smör. Smaka av med lite salt
8. När Risotton är klar tillsätt parmesanosten, en klick smör och dill. Rör om och smaka av med salt och peppar.
9. Garnera Risotton med grönsakerna och servera med den steka laxen.
Alla recept från Linas kök finns här.
Lina Ländin