Annons

Huvudvittnen flygs in i privatjet – för 230 000 kronor

Växjö • Publicerad 20 maj 2020
.
.Foto: Ebba Sund

Rättegången mot de två män som misstänks för mordet på en 70-åringen i Markaryd inleddes under onsdagen. Männen, 48 och 49 år gamla, misstänks för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Det finns 16 vittnen som kommer att höras under rättegången. Två av dessa, en man och en kvinna från Ukraina, ska ha suttit i samma bil som de misstänkta männen. Bilen gick sönder och de åtalade männen ska då ha tagit på sig att lösa problemet och kom senare tillbaka i den mördade mannens bil.

Annons

Enligt Växjö tingsrätt kommer de båda huvudvittnens att flygas in till mordrättegången i ett specialchartrat plan från Ukraina. Flygresan på två timmar och 15 minuter kostar enligt rättens ordförande Anne Zeift 20 700 euro, motsvarande över 230 000 svenska kronor, tur och retur.

– Det är på grund av coronasituationen. Gränserna är stängda och all vanlig flygtrafik ligger nere. Polisen som sköter det praktiska har inte sett något alternativ och jag har godkänt summan för Domstolsverkets räkning, säger Anne Zeift till Expressen.

Enligt henne hade det varit en för osäker väg att gå att begära rättshjälp i Ukraina och låta en domstol där ta upp förhör med vittnena.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons