Annons

Hyresgäster upprörda i Växjö

Växjö • Publicerad 21 juni 2018
Foto: Oscar Appelgren

Växjöbostäder har nu i flera bostadsområden infört marknadsmässiga avgifter för hyresgästernas bilplatser, något som tidigare ingick i hyran. Kompensationen, 45 kronor i sänkt månadshyra, upplevs som rena hånet.

- Mest upprörande är bristen på dialog. Vi känner oss överkörda av Växjöbostäder, säger Lars-Inge Eriksson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Annons

De bostadsområden som berörs av det nya avgiftssystemet för öppna bilplatser är Domprostemossen, Tomtebo, Kråkan, Lassaskog, Nydala och Teleborg. Här har Växjöbostäders hyresgäster tidigare haft kostnaden för sina öppna bilplatser inbakade i hyran.

- Det avtalet har gällt ända sedan 1974, säger Lars-Inge.

Men nu inför Växjöbostäder ett nytt system där hyresgästernas istället ska betala marknadsmässiga avgifter för sina öppna bilplatser.

De har delat in områdena i tre zoner. Hyresgästerna får betala 400, 225 eller 150 kronor i månaden beroende i vilken zon de bor.

Som kompensation får hyresgästerna en sänkning av hyran på 45 kronor, vilket Lars-Inge menar känns som rena hånet.

- Det är löjligt. De 45 kronorna kommer slukas upp direkt av det kommande årets hyreshöjningarna. Vi i Hyresgästföreningen ville vara snälla och föreslog att hyran skulle sänka med 90 kronor, men Växjöbostäder var helt avvisande.

Det som framför allt upprör Lars-Inge är bristen på dialog. Utan att haft någon som helst kontakt med hyresgästföreningen så kom det plötsligt ett utskick från Växjöbostäder som informerade om de nya avgifterna.

- Vi ställdes inför ett fullbordat faktum och nu vägrar de att förhandla i frågan. Växjöbostäder säger sig ha ambitionen att bli Sveriges bästa hyresvärd. Jag kan säga så här, vägen dit lär bli lång och krokig!

Tommy Ljung, ekonomichef på Växjöbostäder, säger att det vid flertalet tillfällen förts en dialog med Hyresgästföreningen gällande parkeringsplatserna, dock utan att det uppnåtts en överenskommelse.

- Vi startade förhandlingarna i början av året och höll på under tre månader. Önskvärt hade såklart varit att nå en samsyn men då detta inte var möjligt fick vi gå vidare utan en överenskommelse.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons