Annons

Hyressamtal har havererat

Publicerad 27 september 2016
Foto: Oscar Appelgren
Foto: Oscar Appelgren

I ett och ett halvt år har Växjöbostäder och Fastighetsägarna Syd tillsammans med Hyresgästföreningen arbetat för en ny modell för att sätta hyror i Växjö. Men nu har samarbete havererat och de två förstnämnda väljer att avbryta projektet.

– Den nya modellens hyror måste spegla hyresgästernas värderingar och täcka kostnader för renoveringar och standardhöjningar. Den senare delen har Hyresgästföreningen inte varit beredd att diskutera, säger Carl-Lennart Lagerström, affärschef för Fastighetsägarna Syd, i ett pressmeddelande.

Annons

Förslaget var en lösning som redan tillämpas i Helsingborg och Malmö. Men istället har Hyresgästföreningen Sydost velat att den befintliga modellen bara ska kompletteras med fler parametrar.

– Det är inte acceptabelt att säga nej till en lösning som samtliga parter är nöjda med i andra städer och samtidigt föreslå något som är precis tvärtemot vad regeringens utredare Claes Stråth föreslår i sin utredning kring systematisk hyressättning, nämligen att minska antalet parametrar, säger Maria Säterdal, VD Växjöbostäder i pressmeddelandet.

På tisdagseftermiddagen uttalade sig även Hyresgästföreningen Sydost om det avbrutna projektet.

– Det är lite konstigt att man vill utgå från lokala förhållanden ena dagen och sedan helt plötsligt vill man ha det som i Helsingborg. Vi vill utgå från lokala förhållanden och vi vill behålla bruksvärdessystemet. Vi kan ju inte ha ett pris på ett badrum hos Victoria Park och sedan ett likadant badrum hos Växjöbostäder och så ska det kosta mer där, säger Björn Johansson, regionordförande för Hyresgästföreningen Sydost, till Hem & Hyra.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons