Annons

Hyrorna höjs i Växjölägenheter

Växjö • Publicerad 26 mars 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Oscar Appelgren

Hyresnämnden har fattat beslut att lägenheterna på det nyrenoverade området Alabastern på Araby i Växjö ska få högre hyror. Växjöbostäder och Hyresgästföreningen kunde inte komma överens om hyresnivåerna och därför gick ärendet vidare till hyresnämnden.

Hyrorna i de prövade lägenheterna ska höjas från de idag genomsnittliga 950 kronor per kvadratmeter till 1 245 kronor per kvadratmeter.

Annons

- Det är glädjande att hyresnämnden fastställer att likvärdiga lägenheter ska ha likvärdig hyra. Normalt ska hyresförhandlingar säkerställa detta. Nu möjliggjorde en bruksvärdesprövning i domstol mer skäliga och rättvisa hyror i Växjö vilket vi är glada över, säger Maria Säterdal, vd på Växjöbostäder.

Inför renoveringarna förhandlades hyrorna men enligt Växjöbostäder resulterade det inte i rätt hyresnivå om man gör jämförelse med andra likvärdiga lägenheter. En bruksvärdesprövning har skett i sex stycken lägenheter som motsvarar de varianter som finns i kvarteret. För den trerumslägenhet som har prövats blir den nya hyran 8 034 kronor i månaden. Nu ska Hyresgästföreningen och Växjöbostäder komma överens om hur beslutet ska implementeras för resterande lägenheter i kvarteret.

Maria Säterdal menar också att Växjöbostäder i väntan på prövningen inte har kunnat sätta igång andra renoveringsprojekt i andra bostadsområden. Nu kan dessa också dras igång.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons