Annons

Ideell kraftsamling lyfte Braåsgården

Braås • Publicerad 25 maj 2019
Foto: David Färdigh

En ny styrelse 2015 innebar en rejäl nystart för Braåsgården. Byggnaden har totalrenoverats och rymmer numera kombinerad bio- och konsertsalong samt modernt gym och företagshotell. Dessutom har man satsat på ett ambitiöst programutbud.

– Black Jack tidigare i våras lockade 300 besökare. På lördag har vi säsongsfinal med allsångskväll med Björn Elmgren, berättar Mats Carlsson och Maria Garmer, ordförande respektive vice ordförande i Braåsgården.

Annons

Braåsgården byggdes 1978 och drivs som en stiftelse med Växjö kommun och Volvo Construction Equipment som ägare. Efter några med dalande aktiviteter och eftersatt underhåll tillträdde en ny styrelse 2015, vilket också innebar en rejäl omstart.

– Vi inledde en totalrenovering av byggnaden för miljonbelopp, berättar Mats och Maria.

Förutom att grundligt fräscha till lokalerna så har man installerat ett modernt gym och öppnat ett företagshotell. I salongen i källarvåningen finns numera en stor mobil läktare och en ljud- och ljusanläggning med biokvalité.

– I salongen anordnar vi regelbundna biovisningar, konserter och danser.

Syftet med satsningen var nämligen inte bara att erbjuda en topptrimmad lokal utan också att fylla den med liv och rörelse. Föreningen har därför satt ihop ett ambitiöst programutbud med bland annat barnteater, danskurser, matinéföreställningar, studiecirklar, pubkvällar och artistevenemang. I höstas gästades Braåsgården av Larz-Kristerz och den här våren har exempelvis bluesartisten Eric Bibb och dansbandet Black Jack lockar stora skaror.

– Folk kommer inte bara från Braås utan vi har även haft besökare från Växjö, Åseda, Alvesta och Värnamo. På Black Jack hade vi 300 besökare. Maxkapaciteten är 600 personer.

Vårsäsongen avslutas på lördag med allsångskväll med Björn Elmgren, men Mats och Maria kan redan avslöja en stor bokning till hösten.

– Den 7 september i samband med Braåsdagen gästas vi av dansbandet Scotts.

Lyftet för Braåsgården är framför allt resultat av hårt ideellt arbete konstaterar Mats och Maria. Styrelsen arbetar helt ideellt, vilket är en förutsättning för att lyckas. EU-pengar via Leader Linné har bidragit till finansieringen av renoveringen, men det är eldsjälarna som möjliggjort resultatet.

– Hela kommunen ska ju leva och här visar vi att det går att åstadkomma mycket med engagemang och vilja.

Annons

Har ni några råd till andra föreningar eller stiftelser ute på landsbygden som vill genomföra satsningar?

– Ha drivet folk i styrelsen som är beredda att jobba ideellt, samarbeta med övriga föreningar på orten och lyssna in önskemål från invånarna.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons