Annons

Inga organdonatorer i länet

Publicerad 10 juli 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

I Socialstyrelsens kartläggning av organdonatorer i landet framkommer det att Kronoberg inte hade en enda donator under hela förra året.

– Vi hade fyra möjliga donatorer under året. Två personer kunde inte donera då polisen ville utföra obduktion, en person hade sagt nej i registret och den sista hade närstående som intygade att personen inte ville donera, säger Pär Lindgren, regional chefsläkare för Kronoberg, till Smålandsposten.

Annons

För att en avliden ska få donera sina organ gäller det bland annat att personen dör av en total hjärninfarkt och klarar av vissa medicinska kriterier. Dessutom måste personen ha skrivit in sig i donationsregistret, något som många kan tänka sig men få gör.

– Det behövs fler. Folk behöver ta ställning och berätta för närstående eller skriva upp sig i registret, säger Pär Lindgren till Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons