Annons

”Inga rasister på våra gator”

Debattartikel av Malin Lauber (S), Gunnar Storbjörk (S), Tajma Sisic (S) och Agna Beslija (S).
Växjö • Publicerad 28 maj 2018
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Filip Sjöfors

Så har ”Alternativ för Sverige” haft torgmöte i Växjö. Alternativ för Sverige är ett parti som säger sig vilja ”ta tillbaka vårt land ”. Vi delar inte deras bild av att någon har tagit Sverige och i så fall från vem? De vill också ta bort lagen ”Hets mot folkgrupp” så att de ska kunna kränka människor i lugn och ro.

Sveriges grundlag tillåter oss att ha torgmöte, demonstrera och uttrycka våra åsikter. Det är en viktig princip som vi inte ska rucka på. Trots det, när rasistiska och nazistiska grupper skanderar på våra gator och torg mår vi illa och får ont i magen. Vi kommer aldrig att låta de bruna krafterna vinna. Socialdemokraterna står upp för alla människors lika värde och alla människors rätt att vara den hen vill. Den demokratiska principen om alla människors lika värde är okränkbar. Till och med rasister har ett människovärde – de har bara inte förstått att även alla andra har det.

Annons

Så Kasselstrand och hans kumpaner fick uttrycka sig på allmän plats i Växjö. De fick ropa ut sin propaganda i det offentliga rummet. Vi kunde inte värja oss mot den, även om vi helst hade velat slippa. Liksom de som inte vill höra böneutrop inte kan välja det. Sverige har enligt lag dessa demokratiska principer. Olika uttryck ska få ta plats.

Vi välkomnade inte partiet till Växjö. Vi hade helst sett att de inte kom.

Malin Lauber (S), kommunalråd

Gunnar Storbjörk (S), ordförande S i Växjö

Tajma Sisic (S), ordförande SSU Kronoberg

Agna Beslija (S), ordförande SSU Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons