Annons

Ingemar har stora visioner för framtiden i Möckelsnäs

Möckelsnäs • Publicerad 29 november 2018
Foto: David Färdigh

För en vecka sedan var det smygpremiär för Linnéum Science Park i Möckelsnäs utanför Älmhult. Det är Växjöprofilerna Ingemar Ljungqvist och Christer Augustsson som tagit över orangeriet- och kunskapscentret. Och framtidsvisionerna är stora.

– Det finns en jättepotential. Här ska vi förena forskning, natur och kultur, berättar Ingemar.

Annons

Tidigare i höstas ringde det i Ingemars telefon. Det var kompisen Christer Augustsson som sprudlande av entusiasm berättade att han varit på det konkursdrabbade Orangeriet i Möckelsnäs och sett en fantastisk framtidspotential.

– Du måste komma hit ropade Christer. Så jag åkte till Orangeriet och gick igång direkt. För åtta veckor sedan tog vi över anläggningen. Rollfördelningen är att Christer äger Linnéum och jag är VD för driftbolaget.

Ingemar är i Växjö en känd profil inom kulturvärlden som en hängiven arrangör, bland annat drev han under flera år den kultförklarade rockklubben Systrarna Ågrens Café. För övrigt har han huvudsakligen varit verksam inom den akademiska världen.

– Men nu bestämde jag mig för att den återstående tiden av mitt liv ska jag ägna mig åt sådant som jag verkligen älskar och brinner för.

Växjö-entreprenören Christer Augustsson är en barndomskompis till Ingemar. De har umgåtts mycket på fritiden genom åren och nu hastigt och lustigt är de affärskompanjoner.

– Ja, vi slår våra kloka huvud ihop. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Christer kommer från näringslivet och jag har erfarenheten som projektledare inom den akademiska världen. Vi förenas av att vi båda två är väldigt pragmatiska som personer. Vi får saker och ting att hända!

När Magazinet träffar Ingemar på plats på Orangeriet i Möckelsnäs pågår planeringen och visionsarbetet för fullt. Anläggningen ligger magnifikt vackert intill sjön Möckeln och med ståtliga Möckelsnäs Herrgård som granne. En riktig idyll med andra ord. Men de senaste åren har rubrikerna om Orangeriet mestadels handlat om negativa nyheter.

– Sedan det byggdes för tio år sedan har det mer eller mindre stått oanvänt. Två konkurser är facit hittills. För mig är det obegripligt med tanke på förutsättningarna.

Ingemar visar runt i lokalerna som både rymmer en aula med plats för 240 platser och en stor utställningshall.

– Här kommer vi ha Kronobergs läns största konstgalleri. Det finns inget i Växjö som kan mäta sig med det här. Konstnären Arne Persson är först ut. Vernissagen var i fredags.

Annons

Arbetsnamnet för verksamheten är Linnéum Science Park och kommer stå på tre ben, forskning, natur och kultur. Gällande forskningsdelen så händer det redan spännande saker. SLU Alnarp och Linnéuniversitetet kommer troligen dra igång ett gemensamt forskningsprojekt om naturens inverkan och läkande kraft på människor som lider av psykisk ohälsa. exempelvis depression, utbrändhet eller posttraumatisk stress.

– Forskningen kommer förläggas hit till Möckelsnäs. Det är ett jätteprojekt som ska pågå i tio år och med en total budget på 240 miljoner kronor. En ansökan till Vinnova, Sveriges Innovationsmyndighet, kommer skickas in före årsskiftet. Kontakter har tagits med både Region Kronoberg, Älmhult kommun, IKEA och Veg Tech med förfrågan om de vill stödja satsningen.

Forskare och deltagare kommer ha sina tjänsterum på övervåningen. På baksidan uppförs en särskild botanisk trädgård i forskningssyfte.

– Försökspersonerna ska vistas ute i naturen och i trädgården. Man kommer bland annat mäta blodtryck och stresshormoner.

På framsidan skapas samtidigt en publik trädgård, och länkas samman till Linnéum Science Park som besöksmål och eventcenter.

– Allt är inte klart men tanken är att vi i den här natursköna miljön ska kunna ha konferenser, seminarier och event. Vi har redan inlett ett samarbete med Möckelsnäs Herrgård på andra sidan vägen. De har både matservering och hotell.

– Vi ser jättepositivt på Ingemar och Christers satsning, bekräftar Marina Beunders som sedan tio år tillbaka driver herrgården tillsammans med sin man.

Och så var det kulturen, som Ingemars hjärta sedan gammalt klappar lite extra för. När Linnéum Science Park i fredags hade sin smygpremiär så bjöds det på blueskonsert med Karin Rudefelt & Dr Blues. Och mer är på gång.

– Ja, vi har inlett ett samarbete med Kafé de luxe. De kör blueskvällar en gång i månaden och från och med nu i januari så kommer artisterna även spela här i Möckelsnäs. Först kör de ett gig här på fredagen och spelar sedan i Växjö på lördagen.

Att Ingemar valt att lägga lite extra krut på just bluesmusik har en alldeles speciell anledning kopplad till platsen.

– På nuvarande plats låg det en lada tidigare. I den repade Peps Persson och hans bluesband på 70-talet, så det här är verkligen anrik bluesmark!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons