Annons

Insändare: Sociala insatser gör samhället starkare

En insändare från socialminister Lena Hallengren (S) och Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition i Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 18 februari 2021 • Uppdaterad 23 februari 2021
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Montage. Lena Hallengren och Malin Lauber.Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Pressbild

En av de viktigaste samhällsfrågorna vi har är att vända utvecklingen när det gäller ungdomsvåldet. Det handlar om att bekämpa kriminaliteten och straffa dem som begår brott. Men det handlar också om att förhindra att unga hamnar fel och i unga år rekryteras till gängen. Vuxenvärldens närvaro och förmåga att sätta gränser för unga innan det går snett är en helt avgörande del. Regeringen avsätter nu 250 miljoner kronor årligen för förebyggande insatser i landets särskilt utsatta områden.

Många av de som lämnar en yrkeskriminell bana frågar sig varför ingen ingrep tidigare? Redan i förskolan kan man se vilka barn som riskerar att fara illa. Därför måste samhällets insatser också sättas in tidigt. Det handlar bland annat om att socialtjänsten får bättre förutsättningar att agera tidigare. Regeringen riktar nu särskilda medel till de kommuner som har utsatta områden. Medlen får användas till att utveckla och strukturera samverkan mellan aktörer i lokalsamhället såsom socialtjänst, polis och skola, och att öka närvaron av fältarbetare - inte minst under kvällar och helger.

Annons

Vi måste ta gemensamt ansvar för att på så sätt visa att samhället är starkare än gängen. Med insatser som börjar tidigt kan vi bryta nyrekryteringen till gängen och se till att polisen och rättsväsendet får så lite som möjligt att göra. Alla barn har rätt att växa upp i trygghet och känna framtidstro. Ingen ska kunna skylla på att vi inte agerade i tid.

Lena Hallengren (S), socialminister

Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition i Växjö kommun

VILL DU SKRIVA DEBATT/INSÄNDARE PÅ VXONEWS? Skicka din text, med rubrik och bild, till tips@vxonews.se. Vi garanterar inte publicering.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons