Annons

Insändare: Vi socialdemokrater vill ha en fritidsbank!

Insändare av Otto Lindlöf (S), oppositionsledare Kultur- och fritidsnämnden Växjö
Växjö • Publicerad 17 mars 2021
Detta är en insändare i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Alexander Hall

Frågan om en fritidsbank i Växjö har återigen kommit upp på tapeten. Vi socialdemokrater har länge drivit denna fråga. En Fritidsbank är en plats där du kan låna fritids- och friluftsutrustning för att prova på nya aktiviteter och komma ut och röra på dig.

Som vi ser det finns det många fördelar med en fritidsbank. Återbruk av utrustning leder till mer genomtänkta köp och mindre överkonsumtion. Vidare får vi en bättre folkhälsa och familjer som kanske inte har råd att köpa utrustning får möjlighet till en mer aktiv fritid.

Annons

Forskningen är tydlig. Över hälften av låntagarna rör sig mer till följd av fritidsbanken. Dessutom leder en fritidsbank till en ökad social inkludering som skulle kunna motverka ofrivillig ensamhet. Över 40 % säger att de har lånat för att ha aktiviteter och umgås med sin familj. En fritidsbank ger alltså många positiva ringar på vattnet och stärker samhället på flera plan.

Detta verkar inte Kristdemokraterna tycka är tillräckligt för att inrätta en fritidsbank i Växjö. Istället för våra argument om folkhälsa, miljö och hur det gynnar barn och unga, hänvisar de till föräldraansvar och att behovet inte skulle vara stort nog.

Vi socialdemokrater vill underlätta för barn och unga genom att sänka trösklarna för dem att delta och engagera sig i föreningslivet. Vi menar att en fritidsbank som inrättas och utvecklas på rätt sätt är välinvesterade skattepengar. Över 100 fritidsbanker i landet, som lånar ut mängder med saker, visar att behovet är stort.

Vi vet också att fysisk aktivitet bidrar till förbättrade skolresultat, något som är viktigt för alla Växjös skolbarn

Vi socialdemokrater vill ha en fritidsbank!

Otto Lindlöf (S), oppositionsledare Kultur- och fritidsnämnden Växjö

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons